Finansal analist önerilerinin yatırım değeri ve Borsa İstanbul uygulaması
Investment value of financial analyst and evidence from Borsa İstanbul
- Tez No: 560848
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN DAVUTYAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ ARHAN ERTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analist önerileri, analist tahminleri, aracı kurumlar, anormal getiri, aracı kurum tavsiyeleri, Analyst recommendation, analyst estimation, financial intermediary, unusual return, financial institution recommendations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Sermaye piyasası araçlarının fiyatlanmasında bilgi içeriği önemli bir yere sahiptir. Bu içerik kullanılarak ek getiri elde etmek mümkündür. Sermaye piyasası analistleri de bilgi içeriğinin işlenmesinde aracılık görevlerini üstlenir. Bu çalışma analist önerilerinin sermaye piyasasındaki bilgi aktarım rolü ve piyasa etkinliğine etkisi üzerinedir. Analistlerin Borsa İstanbul'da işlem gören firmalar için yapmış olduğu uzlaşı önerilerinden portföyler oluşturulmuştur. Öneri portföyleri kullanılarak analistlerin bilgi aktarım rolü ve piyasa etkinliği test edilmiştir. Öneriler, literatür ile paralel olarak finansal varlıkları fiyatlama modeli, Fama-French üç ve Carhart dört faktör modelleri kullanılarak Borsa İstanbul pay piyasasında ampirik olarak incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında Fama French risk faktörlerinin Borsa İstanbul'daki geçerliliği test edilmiştir. Risk faktörlerinin geçerliliği gösterildikten sonra analist önerileri kullanılarak, etkin piyasa hipotezine göre önerilerin ek getirileri test edilmiştir. Analistlerin alım yönlü yanlılığına rağmen Borsa İstanbul'da yapmış oldukları öneriler kullanılarak, momentum etkisinden bağımsız biçimde, istatistiksel ve ekonometrik olarak anlamlı ek getiri elde edilebilmiştir. Borsa İstanbul pay piyasasının yarı güçlü formda etkin olmadığı ve analistlerin bilgi aktarım rolünü tam olarak üstlenemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Information has an important role in pricing of capital market instruments. Investors can exploit information and have excess return. Financial analysts have intermediary role in dissemination of information. This study is about role of financial analysts in capital markets and market efficiency. Semi-strong form of information efficiency tested by using analyst recommendations data. The role of analyst recommendations in dissemination of information and their contribution to market efficiency is tested in Borsa Istanbul whether analyst recommendations have additional value for investors. Financial analyst recommendations data is used in this sturdy. Those recommendations are empirically tested in Borsa Istanbul stock market with capital asset pricing model, Fama-French three factor model and Carhart four factor model. Validity of Fama French three factor model in Borsa Istanbul is tested in the first stage of the study. Analyst recommendations unusual return is then tested according to efficient market hypothesis. Although analyst buy side bias, it is possible to have statistically and economically significant unusual returns using analyst recommendations without any momentum effect.