Kazakistan'da yükseköğretim gören lisans öğrencilerinin ağır metal kirliliği konusundaki bilgi düzeyleri
Knowledge levels on heavy metal pollution among the undergraduate students of higher education in Kazakhstani
- Tez No: 560928
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MANDIRACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Çevre, Çevre Eğitimi, Çevre Kirliliği, Ağır Metal, Students, Environmental Education, Environment, Environmental Pollution, Heavy Metal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Günümüzde gezegenimizin karşılaştığı en kritik sorunlardan biri çevre kirliliğidir. Küresel sanayileşme ve modernleşme nedeniyle ortaya çıkan çevre kirliliği, hayvanlar, bitkiler ve insanların hayatını büyük ölçüde tehdit etmektedir. Özellikle çevre kirliliği arasında ağır metal kirliliği, ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu araştırmada Kazakistan'da yükseköğretim gören lisans öğrencilerinin ağır metal kirliliği üzerine bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kesitsel tipteki bu araştırmanın verileri 2018 – 2019 eğitim – öğretim yılında Kazakistan'daki lisans öğrencilerine sosyal medya üzerinden ulaşılarak toplanmıştır. Kazakistan'da yükseköğretim görmekte olan toplam 396 lisan öğrencisi araştırmaya katılmıştır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından ağır metal bilgi testi geliştirilmiştir. Araştırmada SPSS istatistik bilgisayar programı kullanılarak frekans, yüzde ve ki – kare analizi yapılmıştır. Öğrencilerin ağır metal bilgi düzeyi; %13,1 iyi, %53,3 orta, %33,6 kötü olarak belirlenmiştir. Ağır metal bilgi testinden aldıkları başarı puan sınıflaması ile cinsiyet, çevre sorunlarına yönelik haberleri okuyup okumamaları, çevre konusunda yapılan seminer, konferans gibi bilimsel çalışmalara katılıp katılmamaları, çevre eğitimi konusundaki gönüllü kuruluşların çalışmalarına katılıp katılmamaları arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Aynı zamanda çevre sorunlarının artmasından endişelenip endişelenmemeleri, çevre sorunlarının derslerde işlenmesini isteyip istememeleri arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Okudukları fakülte, sınıf, yaş, bölge ile ağır metal bilgi testinden aldıkları puan sınıflaması arasında bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most critical problems our planet faces today is environmental pollution. Environmental pollution caused by global industrialization and modernization threatens the lives of animals, plants and humans to a great extent. Among environmental pollution, a serious danger is especially posed by heavy metal pollution. In this study, it was aimed to evaluate the level of knowledge on heavy metal pollution of undergraduate students studying at higher education in Kazakhstan. The data of this cross – sectional study were collected in 2018 – 2019 academic year by means of social media for undergraduate students in Kazakhstan. The populations of this research are students of Kazakhstan and the sample of this research is 396 undergraduate studying students in Kazakhstan. The Heavy Metal Test was developed by the researcher to collect data. In this study, frequency, percent and chi – square analysis was performed using SPSS statistical computer program. The students ' heavy metal knowledge level was 13.1% good, 53.3% medium, 33.6% bad. It's determined that the heavy metal pollution classification scores of students indicate significantly differences according to gender, reading the news about environmental problems or not, participating in scientific studies such as seminars, conferences or not, participating in the studies of voluntary organizations on environmental education or not. At the same time, a significant difference was also found between whether the problems of environmental problems should be worried and whether the environmental problems should be taught in the courses. It's determined that the heavy metal pollution classification scores of students don't indicate significantly differences according the class level, age, faculty and their living regions.