Alveolar mikroosteoperforasyonun diş hareket hızına olan etkisinin incelenmesi
Effect of alveolar micro-osteoperforations on the rate of tooth movement
- Tez No: 560956
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mikro-osteoperforasyon, hızlandırılmış ortodontik diş hareketi, anterior çapraşıklık, ortodontik ağrı, Micro-osteo perforation, accelerated orthodontic tooth movement, anterior crowding, orthodontic pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı orta düzeydeki maksiller anterior çapraşıklıkta Mikroosteoperforasyon (MOP) işleminin çapraşıklığın açılma hızına ve bireylerin ağrı algısına etkisini, MOP uygulanmayan kontrol grubu ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma rastgele iki gruba ayrılan üst çene anterior bölgesinde orta-şiddetli düzeyde çapraşıklığı bulunan 27 birey üzerinde yürütüldü. Tüm bireylerde ilk olarak üst çeneye kendinden bağlanan braketler yapıştırıldı. Bu işlemden 1 hafta sonra, 14 bireyde üst çene santral-lateral ve lateral-kanin dişleri arasındaki interdental bölgelere 2'şer tane olmak üzere toplam 8 bölgeye MOP uygulandı (MOP grubu). 13 bireyden oluşan kontrol grubuna ise MOP uygulanmadı. Her iki grupta da 3 haftada bir alçı model kayıtları alındı, 6 haftada bir aynı ark telleri sırası ile uygulandı. 3 haftada bir alınan model kayıtlarında Little Irregularity Index (LII)'teki değişim değerlendirildi. Bireylerin ağrı algısının Visual Analog Scale (VAS) kullanılarak değerlendirilmesi tedavinin başladığı ilk iki haftalık dönemi kapsadı. Bulgular: İlk 28 günlük dönemde MOP grubunda LII'teki azalma kontrol grubu ile kıyaslandığında 1.73 kat daha hızlı gerçekleşti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.001). 28 günden sonraki dönemde LII'teki azalma açısından iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Ağrı anketi sonuçlarına göre MOP işleminin yapıldığı günde kontrol grubuna kıyasla MOP grubunda ağrı düzeyinin istatistiksel olarak önemli derecede daha fazla olduğu belirlendi (p=0.015). Ancak hastaların çoğunluğunun hissettiği ağrı hafif düzeyde idi. Sonuç: MOP çapraşıklığın açılma hızını artırabilmektedir. Ancak etki süresi oldukça sınırlı olduğundan, işlemin 4 haftalık aralıklarla 1 veya 2 kere daha tekrar edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the pace of crowding resolution and pain perception between microosteoperforation (MOP) applied young adolescents and control group patients. Materials and Methods: The study group comprised of moderate maxillary crowding patients (n=27). The patient group was randomly allocated to MOP or control groups using the envelope method. All patients in both groups received self-ligating brackets. On the seventh day, the test group patients received MOP application (n=14) at the intercanine region interdentally (2 perforations/interdental area). The control group received no further applications. All patients from each group received the same size leveling archwire every six weeks. Polysiloxane impressions were obtained from each patient every three weeks. Pace of crowding resolution was calculated following the decrease at Little Irregularity Index (LII) and pain perception was monitored using Visual Analog Scale (VAS). Results: The decrease in LII in the MOP group was 1.73 fold faster compared to the control group (p=0.001). This pace difference was equalized at the 28th day mesaurement phase. Pain perception was greater in the MOP applied group on the day of application and the level of pain was low. Conclusion: MOP application has the potential of increasing crowding resolution. However, repetitions of the application might be necessary since the effect duration is short.