Tunceli-Cumhuriyet Mahallesi zemin araştırmalarının irdelenmesi ve zemin özelliklerinin belirlenmesi
Examination of soil investigations and determination of soil properties of Cumhuriyet district (Tunceli)
  1. Tez No: 560986
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN SANÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tunceli, Cumhuriyet Mahallesi, Zemin, İndex Özellikler, Taşıma Gücü, Tunceli, Cumhuriyet Neighborhood, Soil, Index Properties, The Ultimate Bearing Capacity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Tunceli Doğu Anadolu bölgesinin batısında, Yukarı Fırat bölümünde yer almakta olup, sınırları 38°19' ve 40°26' doğu boylamları ile 39°36' ve 38°46' kuzey enlemleri arasında kalır. İlin toplam alanı 7.774 km² olup kuzeyden ve batıdan Erzincan, güneyden Elazığ, doğudan Bingöl illeriyle çevrilidir. Tunceli ilinin Rakımı 914 metre olup, Yeni Mahalle, Cumhuriyet, Esentepe, Moğultay, Alibaba, İsmet İnönü, Aktuluk belli başlı mahalleleridir. Bu tez kapsamında; çalışma alanı olan Tunceli ili Cumhuriyet Mahallesi'ne ait gerek özel mühendislik bürolarınca yapılan gerekse Tunceli Belediyesi adına İller Bankası tarafından yapılan imara esas jeolojik ve jeoteknik etüd raporu bir araya getirilerek derlenmiş ve Cumhuriyet Mahallesi'nin zemin özellikleri değerlendirilmiştir. Tez kapsamında arazi deneylerinden standart penetrasyon, inklonometre, presiyometre deneyleri ile örselenmemiş numuneler ve karot numuneleri üzerinde laboratuarda yapılan su muhtevası, elek analizi, hidrometre, atterberg limitleri, konsolidasyon, şişme basıncı, özgül ağırlık, doğal birim hacim ağırlık, üç eksenli basınç deneyi, nokta yükleme ve tek eksenli basınç vb. laboratuvar deney sonuçları değerlendirilerek çalışılan alandaki farklı formasyonların zemin özellikleri belirlenmiştir. Çalışma alanının zemin özelliklerinin belirlenmesinde 14 parselde toplam 36 sondaj kuyusu açılmıştır. Bu sondaj kuyuları 15 m'ye varan sığ sondajlar olup bu sondaj kuyularında toplamda 490 m ilerlenmiştir. Sondaj kuyularında geçilen zeminler: Karşılar Formasyonu, Tunceli Formasyonu birimleri, Tunceli Formasyonuna ait rezüdüeller ve güncel çökellerdir. Çalışma alanında geçilen birimler strartigrafik olarak sıralanacak olunursa en altta Üst Palezoyik-Erken Mesozoyik Karşılar Formasyonuna ait birimler, Karşılar Formasyonu üzerine Tunceli Formasyonuna ait Geyiksuyu Üyesinden (Ttg) Hozat Üyesine (Tth) kadar dört farklı üyeye ait birimler ve rezüdüelleri gelmekte olup en üstte ise güncel çökeller bulunmaktadır. Çalışma alanında açılan sondaj kuyularında geçilen birimlerin yaklaşık % 98'i kil zemindir. Çalışma alanında geçilen formasyonlara ait sahada gözlemlenen litolojik özellikler incelenenecek olunursa: Tunceli Formasyonu; kötü dereceli konglomera, kırmızı renkli çamurtaşı, kiltaşı ve kırık-çatlaklı kumtaşı birimlerinden oluşurken, Tunceli Formasyonu rezüdüelleri ve güncel çökeller değişik plasite derecesindeki kil zeminden, Karşılar Formasyonuna ait birimler ise mermerden oluşmaktadır. Tunceli Formasyonu içerisinde yer alan kil zeminler, kıvamlılık indeksine göre büyük oranda çok katı formdayken; likitlilik indeksine göre plastik-katı ve kırılgan katı formda olduğu görülmektedir. Plastisite derecesine göre ise genelde yüksek plastisiteli olduğu görülmektedir. Taraça birimleri içerisinde yer alan kil zeminlerin kıvamlılık indeksine göre çok büyük oranda çok katı formda olduğu, likitlilik indeksine göre çok büyük oranda plastik-katı formda ve plastisite derecesine göre ise yüksek plastisiteli olduğu görülmektedir. Çalışma alanındaki zeminlerde gerçekleşebilecek oturmalar kabul edilebilir sınırdadır. Kaya zeminlerde taşıma gücü değerleri Tunceli Formasyonuna ait birimlerde 13.30 -37.13 kg/cm2 olup, Karşılar Formasyonuna ait mermerde taşıma gücü değeri 5.68 kg/cm2'dir.
Özet (Çeviri)
Tunceli is located in the Upper Fırat side west of the Eastern Anatolia region and its boundaries lie between 38 ° 19 'and 40 ° 26' east longitudes and 39 ° 36 'and 38 ° 46' northern latitudes. The total area of the province is 7.774 km² and is surrounded by Erzincan from the north and west, Elazığ from the south and Bingöl from the east. Altitude of Tunceli province is 914 meters and Yeni Mahalle, Cumhuriyet, Esentepe, Mogultay, Alibaba, Ismet Inonu, Aktuluk are the main neighborhoods. In this thesis; The geological and geotechnical research report of the district of Tunceli, which is the study area, made by the private engineering offices and prepared by Iller Bank on behalf of the Municipality of Tunceli, was compiled and the soil properties of the Cumhuriyet neighborhood were evaluated gather. Within the scope of the thesis; standard penetration test, inclonometer, pressuremeter tests and remolded samples and core samples on the water cornet in laboratory tests, sieve analysis, hydrometer, atterberg limits, consolidation, swelling pressure, specific gravity, natural unit volume weight, triaxial compression test, point loading stength test and uniaxial compression test and so on. soil properties of different formations in the studied area were determined by evaluating laboratory test results. A total of 36 boreholes were drilled in 14 parcels to determine the soil characteristics of the study area. These boreholes are shallow boreholes up to 15 m and a total of 490 m progressed in these boreholes. The soils passed through the boreholes are: Karşılar Formation, Tunceli Formation units, residues and current deposits of Tunceli Formation. If the units are ordered strartigraphically, the units belonging to the Upper Palezoic-Early Mesozoic Karşılar Formation are at the bottom and the units and residues belonging to four different members from Geyiksuyu Member (Ttg) to Hozat Member (Tth) belonging to Tunceli Formation are located on Karşılar Formation and at the top there are current precipitates. Approximately 98% of the units passed in the drilling wells drilled in the study area are clay floors. When the lithological characteristics of the formations in the study area are observed in the field: Tunceli Formation consist of poorly graded conglomerate, red colored mudstone, claystone and fractured-cracked sandstone units. On the other hand, the residues of Tunceli Formation and current deposits are composed of clay soil of varying degree of placite the residues of Tunceli Formation and current sediments are composed of clays of different placite grades and the units belonging to Karşılar Formation are marble While the clay soils in the Tunceli Formation are largely in very solid form according to the consistency index; According to the liquidity index, it is seen as plastic-solid and brittle solid form. According to the degree of plasticity, it is generally seen to have high plasticity. It is seen that clay soils in terraced areas are in very solid form according to consistency index, very plastic-solid form according to liquidity index and high plasticity according to plasticity degree. Settlements that may occur on the soil in the working area are within acceptable limits. The ultimate bearing capacity values of rock soils are 13.30-37.13 kg/cm2 in the units of Tunceli Formation and the bearing capacity value of marble of Karşılar Formation is 5.68 kg/cm2.