Sosyal hizmet öğrencilerinin ve çalışanlarının aile içi şiddet ve cinsel istismar algılarının değerlendirilmesi
Assessthe perceptions of domestic violence and sexual abuse by social worker sand employees
  1. Tez No: 561043
  2. Yazar: FATMA ASRANUR AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Cinsel İstismar, Sosyal Hizmet Çalışanları, Sosyal Hizmet Öğrencileri, Family Violence, Sexual Abuse, Social Workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma sosyal hizmet öğrencilerinin ve çalışanlarının aile içi şiddet ve cinsel istismar algılarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Aile içi şiddet ve cinsel istismara yönelik sürekli çalışmalar yapan sosyal hizmet çalışanları ve aday olan öğrenci gruplarının bu sorunları nasıl algıladığı son derece önemli bir konu olmaktadır. Bu bağlamda aile içi şiddet hem kadına yönelik şiddet hem çocuğa yönelik şiddet ve istismar araşırılmıştır. Yapılan araştırmalarda kadına yönelik aile içi şiddet ve cinsel istismar olaylarının toplumsal olarak bir yıpranmaya neden olduğu görülmüştür. Bu araştırma nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla sosyal hizmet çalışanlarının ve öğrencilerinin aile şiddet ve cinsel istismar algılarını değerlendirebilecek bir görüşme formu geliştirilmiştir. Toplam 30 katılımcıya uygulanan görüşme formu 25 sorudan oluşmaktadır. Görüşme formları ile elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler yorumlanarak alt temalara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcılıların hem aile içi şiddet konusunda hem de cinsel istismar konusunda caydırıcı cezaların olması gerekliği üzerinde fikir birliği olduğu belirlenmiştir. Ayrıca istismar ve şiddet konularının sosyolojik olarak toplumun hassas noktaları olduğu tespit edilen bir diğer konu olmuştur. Bununla birlikte yaşanan şiddet olaylarının tamiri imkânsız psikolojik ve fizyolojik deformasyonlara neden olduğu fikri öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research aims to assessthe perceptions of domestic violence and sexual abuse by social worker sand employees. How social service worker sand studentgroups, who constantly work towards domestic violence and sexual exploitation, perceive these problems is an extremely importantissue. In this context, domestic violence, violence against women and violence against children and exploitation have been investigated. It has been found that domestic violence and sexual exploitation of women towards the societies resulted in a social depression. This research used qualitative research methods. In order to collect data, an interview form has been developed which can evaluate the names of socialworker sandstudents' family violence and sexual abuse. The interview form applied to a total of 30 participant sconsists of 25 questions. The data obtained with the interview forms were analyzed witht he contentanaly sistechnique. Sub-themes were reached by interpreting the analyzesmade. As a result of theresearch it was determined that the participants agreed on the need for deterrence in both family violence and sexual abuse. It has also become a matter of concern that the issues of abuse and violence are sociologically vulnerable to society. Along with this, the idea that violentincidents are caused by irreparable psychologi caland physiological deformations comes to the for efront.