Sosyal hizmet öğrencilerinde ve sosyal çalışmacılarda aile içi şiddet ve çocuğa yönelik şiddet farkındalıklarının incelenmesi: İstanbul ili örneği
Investigation of awareness of domestic violence and violence against children in social work students and social workers: Istanbul provincial example
- Tez No: 662459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, çocuğa yönelik şiddet, sosyal çalışmacılar, sosyal hizmet öğrencileri, Domestic violence, violence against children, social workers, social work students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Şiddet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de varlığını sürdüren toplumsal bir problemdir. Bu problem aile içi şiddet, çocuğa yönelik şiddet veya kadına yönelik şiddet gibi farklı isimlerle karşımıza çıkmaktadır. Konu ile sürekli iç içe olan veya olacak olan sosyal hizmet öğrenci ve çalışanlarının bu toplumsal sorunlara karşı olan algıları oldukça önemlidir. Bu bağlamda da aile içi şiddet ve çocuğa yönelik şiddet araştırılmıştır. Yapılan literatür taramasında şiddete en çok kadınların ve çocukların maruz kaldığı ve bu durumun kadınlar ve çocuklar üzerinde olumsuz birçok etkisinin olduğu görülmüştür. Bu araştırma İstanbul ilinde yaşayan sosyal hizmet öğrenci ve sosyal çalışmacıların aile içi şiddet ve çocuğa yönelik şiddet algılarını öğrenmek için yapılmış nicel bir çalışmadır. Yapılan çalışmaya İstanbul ilinde yaşayan sosyal hizmet öğrenci ve çalışan 250 kadın ve 150 erkek katılmıştır. Katılımcılara online anket yoluyla ulaşılarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Çocuğa Yönelik Şiddet Duyarlık Ölçeği”ve“Aile İçi Şiddet Farkındalığı Ölçeği”uygulanmıştır. SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların; aile içi şiddet ve çocuğa yönelik şiddet farkındalıklarının yüksek düzeyde olduğu, aile içi şiddet ve çocuğa yönelik şiddet algılarında aylık gelir, medeni durum ve aile yapısı gibi değişkenlerle anlamlı bir farklılığın olmadığı, cinsiyet bağlamında anlamlı bir farklılığın olduğu, çocuğa yönelik şiddet algılarında yaş, öğrenim durumu ve çalışma durumu gibi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence is a social problem that persists in our country as well as all over the world. This problem appears with different names such as domestic violence, violence against children or violence against women. The perceptions of social workers students and workers, who are or will be constantly intertwined with the subject, against these social problems are very important. In this context, domestic violence and violence against children have been investigated. In the literature review, it was seen that women and children were the most exposed to violence and this situation had many negative effects on women and children. This research is a quantitative study conducted to learn the perceptions of domestic violence and violence against children of social workers students and workers living in Istanbul. Social workers students and workers 250 women and 150 men living in Istanbul province participated in the study. Participants were reached through an online questionnaire and applied“Personal Information Form”,“Violence Sensitivity Scale against Children”and“Domestic Violence Awareness Scale”. Analyzes were performed using the SPSS 25.0 statistical package program. As a result of the research, the participants; awareness of domestic violence and violence against children is high, there is no significant difference in perceptions of domestic violence and violence against children with variables such as monthly income, marital status and family structure, there is a significant difference in terms of gender, age and educational status in perceptions of violence against children It was determined that there are statistically significant differences according to variables such as and employment status.