Vitamin B12 kullanımı, zihinsel ve fiziksel egzersizlerin idiyopatik unutkanlık üzerine etkisi
The effect of vitamin bB2, physical and cognitive activity on idiopathic forgetfulness
- Tez No: 561180
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Demans, kognitif aktivite, fiziksel aktivite, B vitamini, Dementia, cognitive activity, physical activity, vitamin B
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada demans tanısı almamış ancak subjektif unutkanlık şikayetleri olan orta yaştaki bireylerde fiziksel aktivite, B vitamini takviyesi ve zihinsel aktivitenin bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Mayıs 2017 – 2018 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve Nöroloji Anabilim Dalı polikliniklerine subjektif unutkanlık şikayeti ile başvuran 40-65 yaş arasındaki 82 kişi değerlendirildi. Katılımcılara genel fizik muayene yapıldı. B12 vitamini, folik asit düzeyi ve tiroid fonksiyonlarını da içeren bazal kan tetkikleri yapıldı. Sosyodemografik anketin dışında çalışma başında ve sonunda Beck Anksiyete ve Beck Depresyon Ölçeği, Montreal Bilişsel Değerlendirme Testi, Görsel ve Sözel Bellek Süreçleri Testleri uygulandı. Çalışmaya uygun 68 kişi kognitif aktivite, fiziksel aktivite ve vitamin takviyesi olmak üzere 3 gruba randomize olarak dağıtıldı. Fiziksel aktivite grubu günlük minimum yarım saat tempolu yürüyüş yaptı. Kognitif aktivite grubundan günde bir adet çengel bulmaca çözmesi istendi. Vitamin takviyesi grubu günlük B vitamin kompleksi kullandı. Üçüncü ayın sonunda kognitif testler ve B12 kan düzeyi testi tekrarlandı. Bulgular: Bilişsel fonksiyonlardaki düzelme yürüyüş grubunda anlamlı bulunurken; uzun süreli görsel bellek ve sözel bellek alt test skorları açısından tüm gruplarda anlamlı düzelme görüldü. Sözel bellek alt test skorları açısından gruplar arasında bazı farklılıklar izlendi. Sonuç: Basit unutkanlık şikayeti olan kişilerde yürüyüş, bulmaca ve B vitamini takviyesi üç ay gibi bir sürede bilişsel fonksiyonlar ve bellek açısından olumlu etkilere sahip görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to evaluate the effect of physical activity, vitamin B supplementation and mental activity on cognitive functions in middle-aged individuals with subjective forgetfulness. Material and method: We included 82 people between 40-65 years of age who were admitted to Erciyes University Faculty of Medicine Family Medicine and Neurology Departments polyclinics with the complaint of subjective forgetfulness between May 2017 and May 2018. General physical examination, blood tests including B12, folic acid level and thyroid function were performed. In addition to the sociodemographic questionnaire, Beck Anxiety and Beck Depression Scale, Montreal Cognitive Assessment Test, Visual and Verbal Memory Tests were performed. Sixty-eight subjects were randomly allocated to 3 groups as cognitive activity, physical activity and vitamin B supplementation. The physical activity group made a minimum of half-hour brisk walk daily. The cognitive activity group was asked to solve a hooked puzzle every day. Vitamin supplement group used daily vitamin B complex. At the end of the third month, cognitive tests and B12 blood level test were repeated. Findings: Improvement in cognitive functions was found only in the walking group. Long-term visual memory and verbal memory sub-test scores improved significantly in all groups. There were some differences between the groups in terms of verbal memory sub-test scores. Conclusion: In people with forgetfulness, walking, puzzle and vitamin B supplementation seem to have positive effects even after a period of three months in terms of cognitive functions and memory.