Kronik bel ağrısında kor stabilizasyon ve fiziksel aktivitenin değerlendirilmesi
The evaluation of core stability and physical activity in chronic low back pain
  1. Tez No: 561179
  2. Yazar: HÜLYA İNCEBACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, kor stabilizasyon, fiziksel aktivite, Chronic low back pain, core stability, physical activity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız; kronik bel ağrısında kor stabilizasyon ve fiziksel aktivitenin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırmaya kronik bel ağrısı olan 30 hasta ve 30 kontrol katıldı. Bel ağrılı gruba ağrıya yönelik 15 günlük konservatif tedavi uygulandı. Tedavi; sıcak paket, TENS, US (Ultrason) ve ev egzersiz programından oluşuyordu. Bel ağrılı grupta tedavi öncesi ve sonrası kor stabilizasyon (sorensen testi, fleksiyon endurans testi, bilateral side plank testi, prone plank testi), fiziksel aktivite (Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ)), ağrı (Visual Analog Skalası), özürlülük (Oswestry Disabilite Anketi) ve depresyon (Beck Depresyon Anketi) değerlendirildi. Kontrol grubunda kor stabilizasyon ve fiziksel aktivite ölçüldü. Bulgular: Bel ağrılı grupta tedavi sonrası kor stabilizasyonda istatistiksel olarak anlamlı artış bulundu (p0,05). Bel ağrılı grup ve kontrol grubu arasında, kor stabilizasyon ölçümlerinden 'sorensen' (p=0,007) ve 'side plank sağ' (p=0,046) testinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu, fiziksel aktivitede anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Bel ağrılı grupta kor stabilizasyon ve fiziksel aktivite arasında anlamlı korelasyon bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Kronik bel ağrılı grupta tedavi sonrası kor stabilizasyon artar, fiziksel aktivite değişmez. Bel ağrılı kişiler ve kontrollerde fiziksel aktivite farklı değildir, kor stabilizasyon farklıdır ve stabilizasyon kontrollerde yüksektir. Bel ağrısında kor stabilizasyon ve fiziksel aktivite ilişkili değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is; evaluating core stability and physical activity in low back pain. Method: Thirty patients with chronic low back pain and thirty control included the study. A pain relief treatment was applied to low back pain patients during 15 days. The treatment includes; TENS, ultrasound, hot pack and exercises. Before and after treatment 4 core stability tests (sorensen, flexion endurance, bilateral side plank, prone plank), physical activity (The International Physical Activity Questionnaire-IPAQ), pain (Visual Analogue Scale-VAS), disability (Oswestry Disability Questionnaire) and depression (Beck Depression Questionnaire) assessment was done to low back pain patients. Core stability and physical activity assessment was done to control group. Results: After the treatment core stability increased statistically in low back pain group (p0,05). Between the goups; 'sorensen' (p=0,007) and 'right side plank' (p=0,046) was statistically different, physical activity was not (p>0,05). In low back pain group there was no correlation between core stability and physical activity (p>0,05). Conclusion: After treatment core stability increases, physical activity doesn't change in chronic low back pain. Physical activity is not different between low back pain patients and controls, core stability is different and stability is higher in controls. There was no correlation between core stability and physical activity in chronic low back pain.