Gebelerin folik asit ve B12 kullanımı ile ilgili farkındalık düzeyi ve eksikliklerin belirlenmesi
Determination of awareness level and deficiencies about folic acid and B12 use of pregnancy
- Tez No: 706241
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDA ÇELİK GÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebe, Folik Asit, Vitamin B12, Pregnant, Folic Acid, Vitamin B12
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışma Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gebe Polikliniğine başvuran gebelerin folik asit ve B12 vitamini kullanımı ile ilgili farkındalık düzeyi ve eksikliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kesitsel ve prospektif tipte bir çalışmadır. Haziran-Ekim 2021 tarihleri arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe polikliniğine başvuran gebelerin hepsi dahil edilmiş, örnekleme gidilmemiştir. Çalışmamıza katılmayı kabul eden 200 gönüllü gebeye veri toplama araçları olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan yaş, medeni durum, aile tipi, eğitim durumu, sosyal güvence, gelir durumu,çalışma durumu gibi sorulardan sosyo-demografik verilere ilişkin bilgi formu ve katılımcıların üreme dönemine ait verileri, obstetrik özellikleri, folik asit ve B12 kullanımı hakkındaki durumlarını gösteren sorular yüz yüze sorularak cevaplar elde edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 24) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Gebelerin yaş ortalamasının 28,09±5,43 (yıl) olduğu tespit edilmiş ve 63'ünün (%31,5) >30 yaş grubunda olduğu belirlenmiştir. 102 gebenin (%51,0) ortaöğretim mezunu, 169'unun (%84,5) çalışmadığı, 93'ünün (%46,5) gelirinin orta ve 167'sinin (%83,5) kentsel bölgede yaşadığı belirlenmiştir. 153 gebenin (%76,5) daha önce gebeliğinin olduğu, 61'inin (%30,5) 1 gebeliğinin olduğu, 146'sının (%73,0) düşük yapmadığı, 177'sinin (%88,5) daha önce kürtaj yaptırmadığı ve 82'sinin (%41,0) yaşayan çocuk sayısının 1 olduğu belirlenmiştir. 67 gebenin (%46,9) daha önce normal doğum yaptığı, 80'inin (%55,9) devlet hastanesinde doğurduğu, 200'ünün (%100,0) tamamının doğal yolla gebe kaldığı ve 96'sının (%48,0) gebelik haftasının 29-42 olduğu belirlenmiştir. 165 gebenin (%82,5) kronik hastalığının olmadığı, 148'inin (%90,2) gebelikte hastalığının olmadığı, 140'ının (%91,6) daha önceki doğumda doğumsal anomali yaşamadığı ve 168'inin (%84,0) daha önce folik asidi duyduğu belirlenmiştir. 152 gebenin (%76,0) folik asidin nöral tüp efektini azalttığını bilmediği, 125'inin (%70,3) folik asit hakkında kadın doğum uzmanından bilgi aldığı, 140'ının (%70,0) folik asitten zengin gıdaları bilmediği ve 82'sinin (%41,0) gebelik tanısı netleştikten sonra başlanması gerektiğini düşündüğü belirlenmiştir. 123 gebenin (%80,4) daha önceki gebelikte folik asit kullandığı, 110'unun (%89,4) daha önceki gebelikte 1-3 ay folik asit kullandığı, 126'sının (%63,0) şuan ki gebeliğinde gebelik tanısı netleştikten sonra folik asit kullandığı ve 158'inin (%79,0) daha önce B12 vitaminini duyduğu belirlenmiştir. 127 gebenin (%63,5) B12'den zengin gıdaları bildiği, 120'sinin (%60,0) B12 vitamini kullanmadığı ve 27'sinin (%33,7) daha önceki B12 kullanma nedeninin gebelik olduğu belirlenmiştir. 19 gebenin (%59,4) gebelikte 1-14.hafta aralığında B12 vitamini kullanılması gerektiğini düşündüğü ve 21'inin (%65,7) gebelikte B12 vitamini kullanma süresinin 1-3 ay olarak düşündüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak; gebelerin folik asit ve vitamin B12 hakkında genel olarak farkındalıkları, kullanımına yönelik tutum ve davranışlarının, sosyodemografik ve obstetrik özelliklerle nasıl değişkenlik gösterdiği incelenmiş ve gebelerin bilgilenmelerini ve bu hizmete ulaşmalarında hangi faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the awareness level and deficiencies of the pregnant women who applied to the Namik Kemal University Medical Faculty Hospital Pregnancy Polyclinic about the use of folic acid and vitamin B12. It is a cross-sectional and prospective study. All of the pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynecology Department of Tekirdağ Namık Kemal University Hospital between June and October 2021 were included, and no sampling was performed. Information form regarding socio-demographic data from questions such as age, marital status, family type, education status, social security, income status, employment status prepared by the researchers as data collection tools for 200 volunteer pregnant women who agreed to participate in our study, and data regarding the reproductive period of the participants, obstetrics. The answers were obtained by asking face-to-face questions about its properties, folic acid and B12 use. Statistical analyzes were performed using a package program called SPSS (IBM SPSS Statistics 24). It was determined that the mean age of the pregnant women was 28.09±5.43 (years) and 63 (31.5%) were in the >30 age group. It was determined that 102 (51.0%) of the pregnant women were secondary school graduates, 169 (84.5%) were not working, 93 (46.5%) were living in the middle income and 167 (83.5%) were living in the urban area. 153 pregnants (76.5%) had previous pregnancy, 61 (30.5%) had 1 pregnancy, 146 (73.0%) did not have miscarriage, 177 (88.5%) had previous abortion It was determined that the number of children living in 82 (41.0%) was 1. 67 (46.9%) pregnant women gave birth naturally before, 80 (55.9%) gave birth in a public hospital, 200 (100.0%) all got pregnant naturally, and 96 (48.0%) ) gestational week was determined as 29-42. 165 pregnant women (82.5%) did not have a chronic disease, 148 (90.2%) did not have a disease during pregnancy, 140 (91.6%) did not have congenital anomalies in the previous birth, and 168 (84.0%) It was determined that he had heard folic acid before. 152 pregnant women (76.0%) did not know that folic acid reduces the neural tube effect, 125 (70.3%) received information about folic acid from their obstetrician, 140 (70.0%) did not know about folic acid-rich foods, and 82 pregnant women did not know about folic acid-rich foods. It was determined that women (41.0%) thought that it should be started after the pregnancy diagnosis was clarified. 123 pregnant women (80.4%) used folic acid in a previous pregnancy, 110 (89.4%) used folic acid for 1-3 months in a previous pregnancy, 126 (63.0%) after pregnancy diagnosis became clear in their current pregnancy. It was determined that they used folic acid afterwards and 158 (79.0%) had heard of vitamin B12 before. It was determined that 127 pregnant women (63.5%) knew foods rich in B12, 120 (60.0%) did not use vitamin B12, and 27 (33.7%) of them used B12 before because of pregnancy. It was determined that 19 pregnant women (59.4%) thought that vitamin B12 should be used in the 1-14th week of pregnancy, and 21 (65.7%) thought that the duration of using vitamin B12 during pregnancy was 1-3 months. As a result; The general awareness of pregnant women about folic acid and vitamin B12, their attitudes and behaviors towards their use, how they vary with sociodemographic and obstetric characteristics were examined and it was determined which factors were effective in informing pregnant women and accessing this service.