Sosyal medyanın günümüz tüketim toplumlarında insanların yeme içme alışkanlıklarını ve kültürlerini biçimlendirme yöntemleri
The ways that social media shape people's eating and drinking habits and cultures in today's consumption societies
- Tez No: 561271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA ÖZKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, İşletme, Nutrition and Dietetics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Sosyal Medya, Kültür, Tüketim Kültürü, Gastronomy, Social Media, Culture, Consuming Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Teknoloji çağı da diyebileceğimiz günümüz; hemen her alanda büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığı, hayatın her alanına teknolojinin çeşitli boyutlarıyla eklemlendiği, tarihsel bir kırılma dönemidir. Gastronomi tüketicilerinin uzun zamandır kullandığı sosyal medya olanakları, araştırılmaya değer bir alandır çünkü sosyal medya; tüketicilerin düşüncelerini, yemek hakkındaki görüşlerini ve deneyimlerini etkileyerek, yemek kültürünü değiştirebilmektedir. Bu tezde, sosyal paylaşım alanlarının (Facebook, twitter, bloglar vb.) kullanımı ile insanların yeme-içme eylemlerini fotoğraflarla, yorumlarla zenginleştirerek onların üzerinde olumlu ve olumsuz etki bırakabildiği gözlemlenmektedir. Restoranda sipariş verdiğiniz yemek, mekânın isminin yazılı olduğu küçük bir etiketle de sunulabilmektedir. Buna ek olarak, blog yazılarında insanlar seyahat ettikleri yerlerden bahsederken özellikle“Nerede, ne yenilebilir?”ya da“Yörenin meşhur yemeği nedir?”gibi sorulara sürekli değinmektedirler. Bu tez; değişen, gelişen ve farklı olanaklarla insanların yeme deneyimlerini yeniden düzenleyen sosyal medyaya ilişkin bulgular sağlayacağından önemli görülmektedir. Bu tezle konunun kuramsal alanına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Gerek bireyler, gerekse yeme-içme sektörünün, sosyal medyanın etkilerinin farkına varması, bu etkileşimin sosyal ve kültürel olgular yanında etik ve estetik gereksinmeler doğrultusunda kullanmaları gereğine ilişkin bir öneri ortaya çıkarmaktadır. Bu tezde sosyal medyanın ve onun araçlarının tüketim toplumlarında insanların yeme içme alışkanlıklarını ve kültürlerini biçimlendirme yöntemleri incelenmiş ve konuyla ilgili veriler aktarılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anketlerin analizleri SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Çıkan sonucun tablolar halinde verildiği bu tezde insanların sosyal medyadan etkilenerek yeme içme alışkanlıklarını biçimlendirdikleri ortaya çıkmıştır. Gastronomi alanında bu konuyla alakalı yeni araştırmalarla zengin bir bilgi ve veri kaynağına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmanın sonraki araştırmalara ve alanın tüm bileşenlerine katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The age we live in, which is also called the age of technology, is a historically breaking period in which a great deal of change and transformation are experienced in every field of daily life with variety of technology.Facilities of social media that have been used by consumers of Gastronomy is a field worth studying since they can change the perspectives and experiences of consumers in terms of food culture. In this thesis it is observed that social media ( Facebook,Twitter, Blogs etc.) is able to leave both positive and negative impressions on people by enriching their gastronomic activities with comments and photos. The dish you order in a restaurant can be served with a little piece of tag on which the name of the restaurant is written. In addition to this, bloggers who write about their travels generally refer to the questions about where to eat, what to eat and which famous local dishes should be tried in their blogs. This thesis can be considered important as it provides data about social media which redefine people's gastronomic experiences with changing, improving and differentiating facilities. Via this thesis, it is aimed to provide data related to theoretical area of the study. The necessity of social media in cultural, social, ethical and aesthetical usage and its effects are suggested being used effectively by either individuals or restaurant owners. In this thesis social media and its applications related to people's eating and drinking habits in consumption society are analyzed and data related to the topic are transferred. As a data gathering device, SPSS is applied. The conclusion of the data is presented in tables which show people shape their eating and drinking patterns influenced by the social media. It is obvious that there is a need for a rich source of data and information with the help of new studies. It is expected that this thesis contributes to all the present studies and further ones.