Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri' ndeki sağlık harcamalarının sağlık finansmanına göre karşılaştırılması
Comparison between medicpal expenses in republic of Turkey and Uni̇ted States in the way of fi̇nanci̇ng
- Tez No: 561270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, Finance, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Finansmanı, Türkiye Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Health, Health Care Finance, Turkish Republic, the United States
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri' ndeki sağlık harcamalarının sağlık finansmanına göre karşılaştırılması yapılmıştır. Türkiye' de sağlık finansmanında zorunlu sigorta modeli uygulanırken, Amerika Birleşik Devletlerin' de özel sigorta modeli uygu-lanmaktadır. Bu nedenle Türkiye' nin sağlık harcamaları için egemen olan sağlık finans-man modeli, kamu desteklidir. Amerika Birleşik Devletlerin' de sağlık harcamaları için egemen olan sağlık finansman modeli ise özel sektördür. Bununla birlikte Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri' n de sağlık harcamalarında uygulanan sağlık finansman modellerine göre sağlık hizmetlerinin, halka yansıtılmasında farklılıklar vardır. Türkiye' de gelir düzeyi ayırt etmeksizin tüm vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi kolaydır. Fakat Amerika Birleşik Devletleri' n de gelir düzeyi düşük vatandaşların sağlık hizmetle-rine erişimleri zordur. Vatandaşlara genel bir sağlık sistemi sunulmayan Amerika Birleşik Devletleri' n de 2017 yılı verilerine göre sağlık için kişi başı yaklaşık yıllık 10.739 dolar harcanmakta ve halkın yüzde60' ın dan daha azı bir işveren tarafından sağlık sigortası kapsamına alınmaktadır. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletlerin' de sağlık harca-malarında sağlık finansman modeli özel sektör ağırlıklı olduğu için sağlık uygulamaların-da araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük harcamalar yapılmaktadır. Bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri' n de sağlık uygulamaları alanında çok gelişmiş bir ülke ko-numundadır. Türkiye ise sağlık finansman modeli kamu kaynaklı olduğu için sağlık uy-gulamalarında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yeterince harcama yapamamaktadır. Sunmuş olduğumuz bu çalışma ile Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri' nin sağlık sistemlerinin karşılaştırılması kapsamında literatüre önemli katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparison of health spending in Turkish Republic and the United States are made by health financing. Mandatory health insurance model of financing in Turkey when applying the private insurance model is being applied in the United States. Therefore, Turkey' s dominant health financing model for health expenditure is publicly funded. The health financing model that is dominant in America for health spending is the private sector. However, Turkey applied in health spending and health financing of health care in America, according to the model, there are differences in reflecting public. The indiscriminate levels of income in Turkey are easy to access to all citizens to health care. But in the United States, access to health care for low-income citizens is difficult. According to 2017 data, less than percent60 of public is being covered by an employer`s health policy and 10.739 USD per citizen is being spent for health in the USA since there is no universal healthcare system in the USA. On the other hand, in the United States, health expenditures are heavily invested in healthcare applications because the healthcare financing model in the US is predominant in the private sector. For this rea-son, America is a very developed country in the field of health applications. The health care financing model in Turkey does not spend enough on research and development activities for the publicly funded health application. A comparison of the scope of the health care system to work with Turkey and the United States has made a significant contribution to the literature.