Evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle boşanma
Divorce due to the disruption of the marriage union
- Tez No: 561309
- Danışmanlar: DR. YASEMİN DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Genel Boşanma Nedenleri, Evlilik Birliğinin Sarsılması Nedeniyle Boşanma, Divorce, General Reasons for Divorce, Divorce Due to the disruption of Marriage Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çalışmamızın konusu, Türk Medeni Kanunu Madde 166'da düzenlenen ve genel boşanma sebeplerinden olan, evlilik birliğinin temelden sarsılması (f.1), eşlerin anlaşması (f.3) ve ortak hayatın yeniden kurulamaması (f.4) sebepleriyle evlilik birliğinin sona erdirilmesidir. Evlilik birliğinin sarsılması nedenleri, Türk Medeni Kanunu'nda ismen düzenlenmiş fakat hangi durumlarda evlilik birliğinin temelden sarsılmış sayılacağının takdiri hâkime bırakılmıştır. Çalışmamızda, hâkime sübjektif değerlendirme yapma imkânının tanındığı bu boşanma sebeplerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız, giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde“genel olarak boşanma”ele alınmıştır. Bu bölümde, boşanma kavramı, boşanmaya ilişkin sistemler, boşanmanın dayandığı temel ilkeler, boşanma nedenlerinin sınıflandırılması ayrı ayrı incelenmiş, evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle boşanmanın özel boşanma sebepleri ile benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmuştur. İkinci bölümde evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle boşanma incelenmiştir. Bu bölüm, evlilik birliğinin sarsılması, eşlerin anlaşması ve ortak hayatın yeniden kurulamaması olarak üç başlıktan oluşur. Bu bölümde istatiksel veriler, doktrin ve emsal teşkil edecek içtihatlara yer verilerek tez konumuz ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, boşanma davasının konusu, Türk Medeni Kanunu'nun 166. maddesiyle bağlantıları tespit edilerek; boşanmanın gerçekleştirilmesi, boşanma davalarında yargılama usulü ve boşanmanın sonuçları olarak üç başlık altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our work is the ending of the marriage union with the reasons of the general divorce organized in Article 160 of the Turkish Civil Law, with the disruption of the marriage union (f.1), the agreement of the spouses (f.3) and the non-reestablishment of the common life (f.4). The causes of the marriage unity are regulated in the Turkish Civil Code. However in which circumstances disruption of the marriage union should be decided is left to the judge. In our work, we aimed to evaluate the reasons of divorces, which the judge is allowed to make subjective assessment. Our work consists of introduction, three parts and conclusion. In the first part 'divorce in general' is considered. In this part, the concept of divorce, systems for divorce, basic principles on divorce, and classification of causes of divorce are separately investigated. The similarities and differences between the divorce due to disruption of marriage union and special reasons were investigated. In the second part divorce due to the disruption of the marriage union was evaluated. This section consists of three titles: the disruption of marriage union, the agreement of the spouses and the non-reestablishment of the common life.In this section, the thesis' subject is discussed in detail, including statistical data, doctrine, and cases that will be precedents. In the third part, the subject of the divorce case is investigated under three titles by linking with Article 166 of the Turkish Civil Law; the realization of divorce, the procedures in divorce cases and the results of divorce.