Kurumsal yönetim uygulamalarının çalışma sermayesine etkisi: BİST imalat şirketlerinde bir uygulama
The impact of corporate governance on working capital management: An approach on BİST manufacturing firms
  1. Tez No: 561308
  2. Yazar: ADEM RUHAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AYTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Çalışma Sermayesi, Panel Veri Analizi, Corporate Governance, Working Capital Management, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, genel olarak kurumsal yönetim uygulamaları ile çalışma sermayesi yönetimi unsurları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu kapsamda; Türkiye'de imalat sektöründe faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul'da işlem gören 153 şirketin 2012-2017 yılları arasına ait mali tablolar ve faaliyet raporlarından elde edilen veriler kullanılarak ekonometrik modeller oluşturulmuştur. Bu modeller regresyon analizi ile test edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgulara göre; kurumsal yönetim uygulamaları ile çalışma sermayesi yönetimi unsurları arasında ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Yapılan analiz sonucunda; nitelikli pay sahipliği oranı ve halka arz oranı ile ticari borç devir süresi arasında pozitif ilişki; yönetim kurulu üye sayısı ile alacak tahsil süresi arasında negatif ilişki; yönetim kurulu üye sayısı ve nitelikli pay sahipliği oranı ile stok devir süresi arasında negatif ilişki; halka arz oranı ile stok devir süresi arasında pozitif ilişki; kadın üye oranı ve halka arz oranı ile nakit dönüş süresi arasında pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ancak, yönetim kurulu üye sayısı, bağımsız üye oranı kadın üye oranı, denetim komitesi ve riskin erken saptanması komitesi ile ticari borç devir süresi arasında ilişki olmadığı; bağımsız üye oranı, kadın üye oranı, nitelikli pay sahipliği oranı, halka arz oranı, denetim komitesi ve riskin erken saptanması komitesi ile alacak devir süresi arasında ilişki olmadığı; bağımsız üye oranı, kadın üye oranı, denetim komitesi ve riskin erken saptanması komitesi ile stok devir süresi arasında ilişki olmadığı; yönetim kurulu üye sayısı, bağımsız üye oranı, nitelikli pay sahipliği oranı, denetim komitesi ve riskin erken saptanması komitesi ile nakit dönüş süresi arasında ilişki olmadığı; yönetim kurulu üye sayısı, bağımsız üye oranı, kadın üye oranı, halka arz oranı, nitelikli pay sahipliği oranı, denetim komitesi ve riskin erken saptanması komitesi ile cari oran arasında ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the relationship between corporate governance practices and working capital management in listed manufacturing firms in Turkey. A sample was selected of 153 manufacturing firms at the Borsa Istanbul from 2012 to 2017. Data was collected from financial tables and annual report. The models created with the help of data were analyzed with regression analyzes. According to the findings of this study; It is determined that there are relations between corporate governance practices and working capital management. As a result of the analysis; there was a positive relationship between block shareholders and IPO and account payables period; negative relationship between account receivables period and the number of board members; negative relationship between inventory period and the number of board members and rate of block shareholders; positive relationship between inventory period and IPO; positive relationship between cash conversion cycle and proportion of female members and IPO. But, there is no relationship between the number of board members, proportion of independent board members, proportion of female member, audit committee and the risk committee and the account payable period; there is no relationship between proportion of independent board members, proportion of female member, rate of block shareholders, IPO, audit committee, risk committee and account receivables period; there is no relationship between proportion of independent board members, proportion of female member, audit committee, risk committee and inventory period; there is no relationship between the number of board members, proportion of independent board members, proportion of female members, rate of block shareholders, audit committee, risk committee and cash conversion cycle; there is no relationship between the number of board members, proportion of independent board members, proportion of female members, IPO, rate of block shareholders, audit committee, risk committee and current ratio.