Planlı alanlar imar yönetmeliği bağlamında yerel özelliklerin korunması: 30113 Sayılı Yönetmelik
Protection of local characteristics in the context of planned areas zoning regulation: Regulation no. 30113
- Tez No: 561459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORKUN ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İmar Kanunu, İmar Yönetmeliği, Yapım Yönetimi, Yerel Mimari, Yerel Özellikler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Mimarlık, geçmişten günümüze teknik, teknolojik, sosyal ve geleneksel değerlerin bir araya gelmesiyle kültürel değerlerimizi yansıtır. Bu süreçte inşa faaliyetlerinin oluşmasında ideolojik, politik, demografik verilerin yanı sıra çevresel ( iklim, topoğrafya, malzeme vb.) fiziksel koşullar da rol oynar. Ancak günümüz ihtiyaçlarına cevap veremeyen yapılar ve beraberinde getirdiği kentleşme problemleri mevcut imar planlarının ve yönetmeliklerinin yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle mimarlar için rehber niteliğinde olacak özgün, yerel ve adapte olabilen kanuni düzenlemeler gerekmektedir. Tez kapsamında ilk olarak mimarlığın yerel özellikleri yapılan çalışmalar üzerinden ana başlıklar altında incelenmiştir. Türkiye'de uygulanmış olan imar faaliyetleri incelenmiş olup bugüne kadar imar yönetmeliği ve kanunlarda yer alan maddelerin yerel özelliklerle olan ilişkisi ortaya koyulmuştur. Buradan yola çıkarak araştırılan 03/07/2017 Tarih 30113 Sayılı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Büyükşehir ve il belediyelerine, belirtilen değiştirilemeyen hükümler dışında kalan hususlarda beldenin tarihi ve yöresel şartlarını gözetmek kaydıyla Bakanlık onayına sunulmak üzere imar yönetmeliği hazırlama yetkisi verildiği görülmüştür. Bu kapsamda kendi yönetmeliklerini hazırlayan belediyelerin imar yönetmelikleri ''yerellik'' bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada mevcut imar yönetmeliklerindeki eksiklerin tespit edilerek, bölgesel veriler yardımıyla öneriler sunulmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, yerel yönetimlere sağlanan kanuni haklar çerçevesinde oluşturulan imar yönetmeliklerinin yerel ve kültürel değerler çerçevesinde nasıl şekilleneceği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Architecture reflects our cultural values by combining technical, technological, social and traditional values from past to present. In this process, besides the ideological, political and demographic data, environmental (climate, topography, material, etc.) physical conditions play a role in the construction activities. However, the structures that cannot meet the needs of today and the problems of urbanization that it brings with it reveals that the existing zoning plans and regulations should be reconsidered. For this reason, original, local and adaptable legal arrangements are required for architects. Within the scope of the thesis, first of all, the local features of architecture are examined under the main headings. Development activities have been examined so far have been applied in Turkey of zoning regulations and the constituents of the law which has been revealed in the local property relations. It was observed that in the Planned Areas Zoning Regulation no. 30113 dated 03/07/2017, metropolitan and provincial municipalities were authorized to prepare zoning regulations for submission to the approval of the Ministry on matters other than the unchanged provisions. In this context, the zoning regulations of the municipalities preparing their own regulations were examined comparatively in the context of '' locality '' In this study, deficiencies in the existing zoning regulations are determined and suggestions are made with the help of regional data. In addition, how the zoning regulations established within the framework of legal rights provided to local administrations will be shaped within the framework of local and cultural values were examined. Key words : Zoning Law, Zoning Regulations, Construction Management, Vernacular Architecture, Local Characteristics