316L kaliteye sahip paslanmaz çelik tellerin tel çekme ve parlak tavlama proseslerinin araştırılması
Investigation of wire drawing and bright annealing processes of 316L quality stainless steel wires
- Tez No: 561489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: 316L, Paslanmaz Çelik, Parlak Tavlama, Tel Çekme, 316L, Stainless Steel, Bright Annealing, Wire Drawing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta olan paslanmaz çelik, ülkemizde de endüstriyel toplumun her alanında kullanılmaktadır. Türkiye'de paslanmaz çelik üretimi yapılmamakta, bu alandaki ihtiyaçların tamamı yurtdışından karşılanmaktadır. Bu çalışmada yurt dışından ithal edilen 316L kaliteye sahip olan ve 5,5 mm çapında olan filmaşine soğuk deformasyonla tel çekme uygulanması ve tel çekme sonrasında parlak tavlama yapılması çalışılmıştır. Öncelikle gelen filmaşin çinko-fosfat kaplama prosesinden geçirilmiş ve kuru yağlayıcılar ile belirlenen redüksiyon oranları ile haddelerden geçirilmiştir. Telin her haddeden geçişi sonrasında telden numuneler alınmış ve proses boyunca teldeki mekanik ve mikroyapısal değişimler incelenmiştir. İç yapıda deformasyon kaynaklı olarak ɑ'-martenzitik yapının oluştuğu gözlemlenmiştir. Martenzitik dönüşüme uğrayan teller H2 içeren inert ortamda tavlanmış ve tavlama sonrasında ithal edildiği hali olan filmaşin ile aynı mikroyapı elde edilmiş, ASTM A 580-13b standardının istemiş olduğu özelliklere uygun teller üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stainless steel, which is widely used all over the world, it is also used in our country in all areas of the industrial society. There is no stainless steel production in Turkey and all the needs in this field are met from abroad. In this study, it was tried to apply wire drawing with cold deformation of wire rod having a diameter of 5,5 mm and having 316L quality imported from abroad and to perform bright annealing after wire drawing. First, the incoming wire rod is passed through a zinc-phosphate coating process and than passed through drawing dies with reduction ratios determined by dry lubricants. After each pass of the wire, samples of drawn wires were taken and mechanical and microstructural changes during the process were investigated. It has been observed that in the microstructure, ɑ'-martensitic structure occurs as a result of deformation. The Martensitic transformed wires were annealed in an inert atmosphere containing H2 and the same microstructure as the imported wire rod was obtained after annealing, and the appropriate wires were produced according to the specifications of ASTM A 580-13b.