Taşkın riski altındaki alanlarda mekansal planlama: Basın Ekspres aksı örneği
Spatial planning i̇n areas under risk of flood: Basın Ekspres Axis as study case
  1. Tez No: 561488
  2. Yazar: YUNUS TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Risk, Risk Sakınımı, Risk Azaltımı, Afet ve Risk Yönetimi, İmar Planları, Mekansal Planlama, Planlama Araçları, Sellenme, Taşkın, Disaster, Risk, Risk Reduction, Disaster and Risk Management, Spatial Planning, Flooding, Flood
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Canlıların hayatını sürdürmekte olduğu toprak ve benzeri yeryüzü parçaları, doğal döngü ve dengenin bir ürünü olarak çeşitli afetler ile karşılaşabilmektedir. Ülkemiz özelinde bakıldığında afetlere neden olabilecek deprem, taşkın, heyelan vb. doğal tehlikeleri barındıran bir coğrafyaya sahip olup, bu coğrafyalar üzerinde pek çok yerleşim alanları bulunmaktadır. Afetler, doğal döngü ve dengenin birer parçası olmakla birlikte, insan elinin bu sürece müdahil olması, söz konusu afetlerin yıkıcı etkilerini arttıran bir etkendir. Meskun alanlarda meydana gelebilecek doğal afetlere karşı gelinmeden etkilerinin sakınımı ve azaltımı yönünde stratejiler belirlenmelidir. Bu stratejiler; idari-yönetsel, yasal ve teknik açıdan sistematik uygulamalar bütününü net bir biçimde ortaya koymalıdır. Afete duyarlı ve stratejik bir anlayışı benimseyen yaklaşım ve uygulamalar, afetlerin yıkıcı etkileri sonucu oluşabilecek sosyal ve ekonomik kayıpları en aza indirgeme adına son derece önemli bir yere sahiptir. Öte yandan günümüz mekânsal planlama uygulamalarında afet ve sakınımı konusunun ihmal edilmesi tez konusunun ana kaynağı olup, tez çalışması süresince afete duyarlı bir mekânsal planlama anlayışı üzerine tartışma ve çözüm önerileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The earth and similar parts of the earth, where living organism are living, may face various disasters as a product of the natural cycle and balance. When we look at our country in particular, many residential areas are taking place on geographies that may face with disasters such as earthquakes, floods, landslides etc. While disasters are a part of the natural cycle and balance, the involvement of the human hand in this process is a factor that may increase the destructive effects of these disasters. Strategies should be identified in order to avoid and mitigate the effects of natural disasters in residential areas. These strategies should clearly reveal systematic implementations by administrative-managerial, legal and technical aspects. The approaches and practices that adopt a disaster-sensitive and strategic understanding are to a high importance in order to minimize the social and economic losses that may occur as a result of the devastating effects of disasters. Thus, neglecting the subject of disaster and its avoidance in spatial planning applications is the main source of our thesis topic while discussions and solution suggestions about a disaster-sensitive spatial planning approach were adressed.