Hareketli haritalamada panoramik görüntü kullanımı ve fotogrametrik entegrasyonu
The using and photogrammetric integration of panoramic image for mobile mapping
- Tez No: 561493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR ERGÜN, DOÇ. DR. CUMHUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Mobil, lidar, lazer, Kalman, fotogrametri, harita, Mobile, lidar, laser, Kalman, photogrammetry, map
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde lazer teknolojisinin belirli bir seviyeye gelmesiyle harita üretimi için gerekli olan imkânlar genişlemiş, zaman ve para kaybı ciddi anlamda önlenmiş, elde edilen ölçüm sonuçlarında ise doğruluk, hassasiyet gibi kavramlarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu çalışmada hareketli (mobil) lazer ölçme sistemlerinin özellikleri, uygulama alanları ve klasik ölçme sistemlerine göre avantajları ve dezavantajlarının incelenmesi amacıyla mobil tarama verilerinden otomatik rölöve(bina cephe rölövesi) üretilmiştir. Bu bağlamda cephe görüntülerinden ortofoto elde edebilmek amacıyla iki boyutlu Kalman filtreleme algoritması ve buna bağlı bir lazer veri sınıflandırma metodu geliştirilmiştir. Binaya ait pencere köşe noktaları otomatik olarak tespit edilmiş ve örnek bir mobil lazer verisinde uygulaması yapılarak verilerin birleştirilmesi için elde edilen sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
By developing of current laser technology, the facilities require for map producing had expanded, waste of time and money had been significantly avoieded and the measuring obtained results had been gained in many terms like accuracy. In this paper, for the purpose of researching properties, application field, advantage and disadvantage of mobile laser measuring systems compared to classical measuring systems, resurveying had been produced by using mobile scanning datas. Accordingly, depending on Two Dimensional Kalman Filtering Algorithm, a laser data classification method had been developed for determining windows edge points automatically and producing orthophotos. Finally, the application for a sample of mobil laser data had been performed and the accuracy of measuring obtained results for data integration had been discussed.