İlkokul 3.sınıf öğrencilerinin 'Çevremizdeki Işık ve Sesler' ünitesi ile ilgili bilişsel yapılarının kavram karikatürleri ve kelime ilişkilendirme testi teknikleri ile belirlenmesi
Determining of the primary school 3 rd grade students cognitive structures related to the unit 'Light and Sounds in the Environment' with conceptual cartoons and word association test techniques
  1. Tez No: 561553
  2. Yazar: ÖZLEM KAYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Fen Bilimleri, Kavram Karikatürü, Kelime İlişkilendirme Testi, Academic Achievement, Science, Concept Cartoon, Word Association Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma ilkokul 3.sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersinin“Çevremizdeki Işık ve Sesler”ünitesi ile ilgili bilişsel yapılarının kavram karikatürleri ve kelime ilişkilendirme testi aracılığıyla gözlemlenmesini amaçlamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Konya ili Meram ilçesinde bir ilkokulun üçüncü sınıf öğrencilerini kapsayan iki grup oluşturmaktadır. Deney ve Kontrol grubunun seçiminde okuldaki dört sınıfa ön test başarı testi uygulanmış ve başarı ortalamaları birbirine yakın iki sınıf seçilmiştir. Kontrol grubunda ünite kazanımları mevcut öğretim programına uygun olarak anlatılmıştır. Deney grubunda ise ünite kazanımları kavram karikatürleri ile desteklenerek anlatılmıştır. Bu çalışma karma yöntem ile yapılmış olup nicel ve nitel verilerin toplandığı yarı deneysel desende hazırlanmıştır. Başarı testi ve oluşturulan kavram karikatürleri ile yapılan uygulamanın neticesinde nicel verilerin analizinde Betimsel ve Çıkarımsal İstatistik Analiz yöntemi nitel verilerin analizinde ise İçerik Analizi yapılmıştır. Başarı ortalamaları birbirine denk olan gruplara yapılan uygulama neticesinde kontrol grubunda ön test ve son test başarı puanlarına göre grupta yapılan uygulamanın az da olsa akademik başarıya katkısı olduğu görülmüş deney grubunda ise kavram karikatürleri ile desteklenmiş öğretimin neticesinde yapılan analizde ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılık olduğu ve istatistik olarak öğrencilerin akademik başarılarının deney grubunun lehine olduğu tespit edilmiştir. Nitel verilerin analizinde deney ve kontrol grubunun her ikisinin de kavram bilgisi olarak ön uygulama da gerekli hazır bulunuşluk düzeyine sahip oldukları, son uygulama neticesinde de kavram yanılgısına düşmedikleri ve gruplar arasında bariz bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the cognitive structures of thind grade students of an elementary students on the“Light and Sounds around Us”unit of Science class through concept cartoons and word association test. The study group consisted of two groups of third grade students of a primary school in Meram, Konya in the 2017-2018 academic year . In the determination of experimental and control groups, pre-achievement test was applied to four classes in the school and two classes whose success average were similar were chosen. In the control group, unit gains were handled in accordance with the current curriculum. In the experimental group on the other hand, unit gains were taught with the help of concept cartoons. This study was carried out with mixed method and was prepared in quasi-experimental design in which quantitative and qualitative data were collected. As a result of the success test and the practice made with the concept cartoons created; descriptive and inferential statistical analysis method was applied in the analysis of the quantitative data and the content analysis in the analysis of qualitative data. As a result of the practice performed to the groups that have equal success average; in the control group it was observed that the practice in the group contributed to the academic achievement even a little according to the pre-test and post-test achievement scores and in the experimental group, there was a significant difference between the pre-test and post-test scores in the analysis of education conducted with the concept cartoons and it was also determined that the students' academic achievement was in favor of the experimental group. In the analysis of the qualitative data, both the experimental and the control groups were found to have the required readiness level of the conceptual information in the preliminary practice and both the experimental and the control groups did not fall into the misconception of the last practice and there was no obvious difference between the groups.