Sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin bağımsızlık ve vatanseverlik değerlerinin kazandırılmasına ilişkin yaptıkları çalışmaların belirlenmesi
Determination of studies conducted by social studies teachers for the acquisition of independence and patriotic values
  1. Tez No: 561558
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİROK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Değer, Değerler Eğitimi, Bağımsızlık, Vatanseverlik, Social Studies, Values, Values Education, İndependence, Patriotism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokullarda görevli sosyal bilgiler öğretmenlerinin bağımsızlık ve vatanseverlik değerlerinin kazandırma sürecinde yaptıkları çalışmaların belirlenmesidir. Araştırma nitel yöntem çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin görüş ve önerilerini belirlemeye yönelik olarak nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji deseninde araştırma yürütülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında Konya ili merkez ilçeleri olan Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerinde, 22 ortaokulda görevli toplam 35 sosyal bilgiler öğretmeni katılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin çözümlenerek yorumlanmasında betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre; Öğretmenlerin bağımsızlık ve vatanseverlik değerlerinin öğretiminde içerik hazırlama sürecinde görsel ve işitsel materyalleri sıklıkla kullandıkları, güncellik ilkesine önem verdikleri, genellikle anlatım yöntemini kullandıkları, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun bağımsızlık ve vatanseverlik değerlerini aktarmada herhangi bir sorunla karşılaşmadıkları, öğretmenlerin önemli bir kısmının zümre desteğinden faydalandıkları, öğretmenlerin görüş ve önerilerinde, sosyal bilgiler öğretim programında düzenleme yapılarak sosyal bilgiler dersini ve değer öğretimi daha etkili kılacağı ve değerler eğitiminin ayrı bir ders müfredatı olması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda geliştirilen önerilere göre; Bağımsızlık ve vatanseverlik değerlerinin aktarılma sürecinde sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik olarak hizmetiçi eğitim verilmesi, sosyal bilgiler sınıflarının oluşturulmasının kalıcılık açısından fayda sağlayacağı, alan gezi ve gözlemlerinin sıklıkla kullanılması ve bu gezilere ilişkin prosedürün düzenlenmesi, sosyal bilgiler müfredatında düzenleme yapılması, Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde belgesel, eğitici video gibi görsel ve işitsel materyallerin sosyal bilgiler ve değer eğitimi - öğretimine katkı sağlayacağı, ilgili değerlerin öğretiminde aile ile işbirliği yapılarak değer öğretim sürecine ailenin de dahil edilmesi, sosyal bilgiler dersi öğretmenleri ile diğer branş öğretmenleri arasında işbirliğinin arttırılması ve değerler eğitiminin ayrı bir ders saati olarak müfredatta yer alması gerektiği şeklinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the studies of social studies teachers working in secondary schools in the process of gaining values of independence and patriotism. The study was carried out according to the qualitative research method. In order to determine the opinions and suggestions of the teachers, research was carried out in the phenomenology design, one of the four major types of qualitative research methods. Data were collected using a semi-structured interview form. A total of 35 Social Studies teachers who worked in 22 secondary schools Selçuklu, Meram, and Karatay districts of Konya in the 2017 - 2018 academic year participated in the study. The descriptive analysis method was used to analyze the data obtained from interviews. According to the findings of the study; Teachers frequently use visual and auditory materials in the process of content preparation in the teaching of independence and patriotism values, give importance to the principle of actuality, and generally use the narrative method, while a majority of teachers do not encounter any problems in transferring the values of independence and patriotism. A significant part of teachers benefit from group support. In the opinions and suggestions of the teachers, it was also concluded that social studies course and values education would be more effective by arranging social studies curriculum and that values education should be a separate course. According to the suggestions put forward in line with the findings of the study; In-service training should be given to social studies teachers in the process of transferring the values of independence and patriotism. The formation of social information classes will be beneficial in terms of persistence. Frequent use of field trips and observations, regulation of the procedure for these trips, and regulation in the social studies curriculum are required. The use of visual and audio materials such as documentary and educational video under the supervision of the Ministry of National Education will contribute to social studies and value education. While it is necessary to include the family in the value teaching process in cooperation with the family in the teaching of the relevant values and to increase the cooperation between the teachers of social studies and other branches, the values education should also be included in the curriculum as a separate course.