Gut hastalığı tedavisine yönelik medikal tekstil ürünü ve yara örtüsü geliştirilmesi
Development medical textile product and wound dressings for gout disease treatment
  1. Tez No: 561634
  2. Yazar: NOEL CHRISTIAN MALAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gut hastalığı, Ürikaz, Nitrilaz, Poliakrilonitril kumaş, Gout disease, uricase, nitrilase, polyacrylonitrile fabric, immobilization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmada, gut hastalığının sebebi olan kandaki yüksek ürik asit konsantrasyonunun azaltılmasında kullanılabilecek nitelikte ürün/ürünler geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu ürün/ürünler, sadece gut hastalığı değil, akut ürik asit nefropatisi, nefrolithiazis ve kronik ürat nefropatisi gibi kandaki ürik asit konsantrasyonunun yüksek olmasından kaynaklanan hastalıklarda da kullanılabilecek potansiyelde olacaktır. Gut hastalığında eklemlerde biriken ürik asit kristallerinin hastaya verdiği rahatsızlık ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Ürik asit kristallerinin birikmesinin sebebi ise hastalarda ürikaz enziminin aktivitesinin az veya hiç olmamasından kaynaklanmaktadır. Metabolizmada ürik asidin biyodönüşümü sağlanamadığı için kandaki ürik asit konsantrasyonu artmaktadır. Çözünürlüğü zaten düşük olan ürik asit seviyesi kanda arttıkça özellikle dolaşımın zayıf olduğu bölgelerde kristaller şeklinde birikmektedir. Hatta hastalığın ileri seviyelerinde özellikle eklem bölgelerinde kristallerin birikmesi nedeniyle yaralar oluşmakta ve yara üzerinden ürik asit kristalleri dahi görünmektedir. Bu durum sonucunda hasta büyük acılar çekmektedir. Çalışma kapsamından Nitrilaz enziminin mikrobiyal üretimi, üretimin optimizasyonu ve optimum koşullarda poliakrilonitril (PAN) kumaşın modifikasyonu; Ürikaz enziminin mikrobiyal üretimi, üretimin optimizasyonu ve saflaştırılması ve saflaştırılan ürikaz enziminin, modifiye edilen PAN kumaşa immobilizasyonu ve immobilizasyonun optimizasyonu ve ürikaz farklı destek materyallerine de immobilize edildi. Sonuç olarak, geliştirildi ürün/ürünler gut hastalığı tedavisinde kullanıma uygun olarak tasarlanacaktır. Böylece tedavide kullanılabilecek ve kandaki yüksek konsantrasyondaki ürik asit seviyesi azaltılacaktır. Dolayısıyla ürik asit kristalleri hastada bulunuyorsa kanda çözünmeye başlayacak ve kristallerde dokulardan uzaklaşacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is planned to develop product/products that can be used in reducing the high uric acid concentration in the blood, which is the cause of gout. This product/products will not only be used in gout but also in diseases caused by high uric acid concentrations in the blood such as acute uric acid nephropathy, nephrolithiasis, and chronic urate nephropathy. The uric acid crystals accumulated in the joints in gout are tried to be eliminated. The reason for the accumulation of uric acid crystals is due to the little or no activity of the uricase enzyme in patients. Since the bioconversion of uric acid cannot be achieved in metabolism, the concentration of uric acid in the blood increases. As the uric acid level, whose solubility is already low, increases in the blood, it accumulates in the form of crystals, especially in areas with poor circulation. Even at the advanced levels of the disease, especially in the joints due to the accumulation of crystals, wounds occur and even the uric acid crystals appear on the wound. As a result of this situation, the patient suffers greatly. As a result of this situation, the patient suffers greatly. Microbial production of nitrilase enzyme, optimization of production and modification of polyacrylonitrile (PAN) fabric under optimum conditions; The microbial production of the uricase enzyme, the optimization and purification of the production, and the immobilization of the purified uricase enzyme to the modified PAN fabric and the optimization of the immobilization and the uricase were also immobilized in different support materials. As a result, the developed product/products will be designed for use in the treatment of gout. Thus, the high concentration of uric acid in the blood will be reduced during treatment. Therefore, if uric acid crystals are present in the patient, they will begin to dissolve in the blood and move away from the tissues in the crystals.