Ülseratif kolitte yeni inflamatuar biyobelirteçlerin subkutan infliksimab tedavisinde remisyonu öngörme gücü : Tek merkezli retrospektif bir çalışma
  1. Tez No: 941002
  2. Yazar: DOĞUŞ BERK KUZUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN GÜLŞEN ÖZÇELİK ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: NLR, PLR, SII, PAR, HALP, Plateletcrit, PNI, MPV/Lymphocyte
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş ve Amaç Çalışmamızın amacı Ülseratif Kolit hastalarında inflamatuar biyobelirteçlerin (NLR,PLR,PAR,SII,HALP,PNI,Platelekrit, MPV/Lenfosit) hastalığın remisyonunu tahmin etmedeki güçlerini ve remisyon üzerindeki etkilerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının 29.08.2022 tarihli, E-16358815-514.07-1815151 sayılı, 4919976 işlem takipli yazıya istinaden;“Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit ve Ülseratif Kolitte İnfliksimab SC (Remsima SC) kullanımı”kapsamında ilgili tanıdaki hastaların tedavisinde“İnfliksimab SC”etkin maddeli ilacın kullanılması için İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programı açılması uygun bulunmuştur. Mevcut 29.08.2022 tarihli, E-16358815-514.07-1815151 yazıya istinaden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji bilim dalında 1 Nisan 2023 ile 1 Ekim 2024 yılları arasında ülseratif kolit tanısı ile takipli olup daha önce biyolojik ajan almamış hastaların 5mg/kg IV infliximab indüksiyon tedavisi sonrasında 2 hafta aralıklı olarak uygulanan 120mg subkutan infliximab tedavisi almış olmalarının akabinde 0. Haftadaki yeni inflamatuar belirteçlerin hastaların 12.haftadaki klinik,biyokimyasal ve endoskopik remisyonu öngörme durumlarının dosya bazında retrospektif olarak 0 ve 12. hafta kıyaslamaları ile değerlendirmesini amaçlamıştır. Gereç ve Yöntemler Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim dalında 2023-2024 yılları arasında ülseratif kolit tanısı ile takipli olup subkutan infliximab tedavisi almış ve indüksiyon tedavisini bitirmiş olan hastaların geriye yönelik dosyaları taranmıştır. Başlangıç ve son takipleri 01.04.2023 ve 01.10.2024 tarihleri arasında olan 40 hasta taranmıştır ve en az 18 haftalık takibi olan 31 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları geriye dönük olarak taranarak sosyodemografik verileri, biyokimya tetkikleri, endoskopik verileri, klinik verileri ve tedavi bilgileri kaydedildi. Dosyalardan elde edilen biyokimyasal parametrelerden inflamatuar skorlar hesaplandı. Hesaplanan skorların, 12.haftadaki endoskopik,klinik ve laboratuvar(biyokimyasal) remisyonlarını tahmin etme gücü ölçüldü. Bulgular Endoskopik remisyonu öngörme açısından yapılan değerlendirmede, 0. hafta nötrofil/lenfosit oranı remisyon olan grupta medyan 2,3 [1,2–5], remisyon olmayan grupta ise 3,1 [1,6–6,3] olarak saptanmış; aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (U=59, p=0,152). Aynı dönemde platelet/lenfosit oranı, remisyon grubunda medyan 171,6 [78–407,6], remisyon olmayan grupta ise 233,1 [160,2–639,5] olarak hesaplanmış ve iki grup arasında anlamlı fark olduğu gösterilmiştir (U=46, p=0,038). Platelet/albumin oranı açısından, remisyon grubunda medyan 6,8 [3,5–23,8], remisyon olmayan grupta ise 7,6 [5–14,8] olup fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (U=62, p=0,199). Sistemik İnflamatuvar İndeks (SII), remisyon grubunda medyan 591,7 [292,7–1862,8], remisyon olmayan grupta ise 1134,5 [318,7–3069,5] olarak saptanmış ve fark anlamlılık sınırında olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmemiştir (U=49, p=0,054). 0. hafta HALP skoru, remisyon grubunda ortalama 14,8±7,9, remisyon olmayan grupta ise 21,6±6 olarak bulunmuş ve iki grup arasında anlamlı fark saptanmıştır (t=2,41, p=0,024). 12.hafta verilerine bakıldığında, nötrofil/lenfosit oranı remisyon grubunda medyan 1,2 [0,8–2,6], remisyon olmayan grupta ise 2 [1,2–4,4] olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (U=41, p=0,020). Aynı şekilde, platelet/albumin oranı remisyon grubunda ortalama 6±1,3, remisyon olmayan grupta ise 7,1±1,1 olarak bulunmuş ve anlamlı fark saptanmıştır (t=2,211, p=0,036). Sistemik İnflamatuvar İndeks (SII) açısından, remisyon grubunda medyan 351,8 [194–700,3], remisyon olmayan grupta ise 555,5 [254,1–1582,1] olarak hesaplanmış ve bu fark da istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (U=38, p=0,014). 0.hafta CRP ve fekal kalprotektin düzeyleri ile 12. haftada elde edilen laboratuvar remisyon durumu arasında yapılan değerlendirmede, her iki parametrenin de laboratuvar remisyon grubunda anlamlı şekilde daha düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. CRP düzeyi için p=0,001, fekal kalprotektin düzeyi için ise p=0,003 olarak bulunmuştur. Bu bulgular, CRP ve fekal kalprotektinin tedaviye yanıtı ve inflamasyon düzeyini öngörmede etkili biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. Ayrıca Parsiyel Mayo skoruna göre 12. hafta klinik remisyon açısından yapılan değerlendirmede,12.hafta HALP skoru remisyon grubunda ortalama 43,9±17,5 , remisyon olmayan grupta ise ortalama 30,9±13,2 olarak saptanmıştır. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,042). Bu sonuç, HALP skorunun klinik remisyonu öngörmede anlamlı bir belirteç olabileceğini desteklemektedir. Tartışma Ülseratif kolit, kolonik mukozayı etkileyen, tekrarlayıcı alevlenmeler ve remisyon dönemleriyle seyreden kronik inflamatuvar bir bağırsak hastalığıdır. Hastalığın patogenezinde genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağırsak mikrobiyotası ile etkileşen anormal immün yanıt önemli rol oynamaktadır. İnflamasyon, özellikle mukoza düzeyinde yoğunlaşmakta olup, klinik semptomların yanı sıra biyokimyasal ve endoskopik değişikliklerle de kendini göstermektedir. Literatürde, sistemik inflamasyon göstergeleri olarak kabul edilen nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR), platelet/albumin oranı ve Sistemik İnflamatuvar İndeks (SII) gibi biyobelirteçlerin, ülseratif kolit hastalarında hastalık aktivitesini değerlendirmede ve remisyonu öngörmede kullanılabileceğine dair çeşitli çalışmalar mevcuttur. Bu parametrelerin kolay erişilebilir, ucuz ve non-invaziv olmaları nedeniyle, klinik pratikte özellikle endoskopik değerlendirmeye alternatif ya da tamamlayıcı araçlar olarak değerlendirilebileceği öne sürülmektedir. Ancak mevcut literatür sonuçları heterojenlik göstermekte olup, bu biyobelirteçlerin tanısal ve prognostik değerlerinin daha net biçimde ortaya konulabilmesi için ileri düzey, geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda 0. Hafta platelet/lenfosit oranının, 12.haftada endoskopik olarak remisyon grubunda medyan 171,6 [78–407,6], remisyon olmayan grupta ise 233,1 [160,2–639,5] olarak hesaplanmış ve iki grup arasında anlamlı fark olduğu gösterilmiştir (U=46, p=0,038). 0. Haftda nötrofil lenfosit oranı,platelet albümin oranı ve sistemik inflamatuar indexin 12. Haftadaki endoskopik,laboratuvar ve klinik remisyonla ilişkisi gösterilememiştir. Anahtar Kelimeler NLR,PLR,SII,PAR,HALP,Plateletkrit,PNI,MPV/Lenfosit
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim The aim of this study is to retrospectively evaluate the predictive value and effect of inflammatory biomarkers (NLR, PLR, PAR, SII, HALP, PNI, Plateletcrit, MPV/Lymphocyte) on remission in patients with ulcerative colitis. This study was conducted within the scope of the Early Access to Medicines for Humanitarian Purposes Program approved by the Republic of Türkiye Ministry of Health on 29.08.2022 (Official Letter No: E-16358815-514.07-1815151, Tracking ID: 4919976), which allowed the use of subcutaneous infliximab (Remsima SC) in the treatment of patients diagnosed with rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, and ulcerative colitis. Based on the aforementioned approval, this study included patients followed at the Ege University Faculty of Medicine, Department of Gastroenterology, between April 1, 2023, and October 1, 2024, who were diagnosed with ulcerative colitis, were naïve to biological agents, and who received 120 mg subcutaneous infliximab every two weeks following induction with 5 mg/kg intravenous infliximab. The aim was to assess, through retrospective evaluation, whether inflammatory biomarkers measured at week 0 could predict clinical, biochemical, and endoscopic remission at week 12. Materials and Methods Medical records of patients with ulcerative colitis who received subcutaneous infliximab treatment and completed the induction phase between 2023 and 2024 were retrospectively reviewed at the Ege University Faculty of Medicine, Department of Gastroenterology. Among 40 screened patients, 31 who had completed at least 18 weeks of follow-up were included in the study. Sociodemographic data, laboratory values, endoscopic and clinical findings, and treatment information were collected from patient records. Inflammatory scores were calculated based on biochemical parameters, and the ability of these scores to predict clinical, biochemical (laboratory), and endoscopic remission at week 12 was evaluated. Results In the evaluation for predicting endoscopic remission, the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) at week 0 was found to be a median of 2.3 [1.2–5] in the remission group and 3.1 [1.6–6.3] in the non-remission group, with no statistically significant difference between the groups (U=59, p=0.152). The platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) at week 0 was significantly lower in the remission group (median 171.6 [78–407.6]) compared to the non-remission group (233.1 [160.2–639.5]) (U=46, p=0.038). Platelet-to-albumin ratio and systemic inflammatory index (SII) at week 0 showed no significant difference between the groups (p=0.199 and p=0.054, respectively). HALP score at week 0 was significantly lower in the remission group (14.8±7.9) than in the non-remission group (21.6±6) (t=2.41, p=0.024). At week 12, the NLR was significantly lower in the remission group (median 1.2 [0.8–2.6]) than in the non-remission group (2 [1.2–4.4]) (U=41, p=0.020). Similarly, the platelet-to-albumin ratio was significantly lower in the remission group (6±1.3) compared to the non-remission group (7.1±1.1) (t=2.211, p=0.036). The SII was also significantly lower in the remission group (median 351.8 [194–700.3]) compared to the non-remission group (555.5 [254.1–1582.1]) (U=38, p=0.014). Furthermore, CRP and fecal calprotectin levels at week 0 were significantly lower in patients who achieved laboratory remission at week 12 (p=0.000 and p=0.003, respectively), indicating that both markers may serve as effective predictors of treatment response and inflammation. For clinical remission, based on the partial Mayo score at week 12, the HALP score was significantly higher in the remission group (43.9±17.5; median 43.2 [19.7–76.3]) compared to the non-remission group (30.9±13.2; median 32.7 [11.8–51.1]) (p=0.042). This result suggests that HALP may be a useful marker for predicting clinical remission. Discussion Ulcerative colitis is a chronic inflammatory bowel disease affecting the colonic mucosa and characterized by recurrent episodes of exacerbation and remission. Genetic predisposition, environmental factors, and dysregulated immune responses involving the gut microbiota play a major role in its pathogenesis. Inflammation predominantly affects the mucosa and is reflected not only in clinical symptoms but also in biochemical and endoscopic findings. Several studies in the literature have suggested that biomarkers such as NLR, PLR, platelet-to-albumin ratio, and SII—indicators of systemic inflammation—may have potential utility in assessing disease activity and predicting remission in ulcerative colitis. Their non-invasive, cost-effective, and easily accessible nature makes them attractive candidates for use in clinical practice, either as alternatives or adjuncts to endoscopic assessment. However, due to heterogeneity in study results, large-scale prospective studies are still needed to more clearly define their diagnostic and prognostic value. In our study, the week 0 PLR was significantly lower in patients who achieved endoscopic remission at week 12 (p=0.038). However, NLR, platelet-to-albumin ratio, and SII at week 0 were not significantly associated with endoscopic, laboratory, or clinical remission at week 12.