Devrek (Hamidiye Anadolu) lisesi ve tarihi gelişimi
Devrek (Hamidiye Anatolian) highschool and its historical development
  1. Tez No: 561762
  2. Yazar: TUNAHAN ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Devrek, Devrek Lisesi, Zonguldak, Devrek, Devrek Highschool, Zonguldak
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Devrek (Hamidiye Anadolu) Lisesi ve Tarihi Gelişimi tez çalışmasının amacı, bölgede uzun yıllardır hizmet veren ve bu yıl 50. Yıl kutlamalarıyla kuruluşunun 50. Yılını kutlayan lisenin gelişimini bir kaynakta toplamaktır. Tez çalışması kapsamında ilk olarak Devrek ilçesinin ve çevresinin coğrafi yapısı ve en eski çağlardan Cumhuriyet dönemine Devrek ve çevresinin tarihi kısaca incelenmiştir. Daha sonra eğitimin tanımı ve Türk Tarihi boyunca eğitimin ve ortaöğretimin gelişimine kısaca değinilmiştir. Tezin III. Bölümünden itibaren Devrek Lisesi'nin tarihi gelişimi incelenmiştir. Devrek Lisesi 1948 yılında ortaokul olarak eğitim serüvenine başlamıştır. Devrek Lisesi, ortaokul olarak eğitim-öğretime devam ederken yurt kurulması gereği görülmüş ve Devrek ilçesinin elektrik ihtiyacını karşılayan santral binası yurt yapımı için alınmıştır. Yeni ortaokul binası yapılırken ileride lise olabilecek bir bina düşünülmüş ve 1964 yılında temel atılmıştır. Ortaokul 1968 yılında yeni yapılan binasına taşınmış daha önce yapılan resmi başvurularla bina eksikliklerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tamamlanmasıyla 1968 yılında lise olarak eğitim-öğretim başlamıştır. Devrek Lisesi, Devrek ilçesinin ilk ortaöğretim kurumudur. 2010 yılına kadar Devrek Lisesi adı ile eğitim-öğretime devam eden lise gerek ilçe gerekse çevre yerleşim birimlerinden gelen öğrencilerle önemli mezunlar vermiştir. 2010 yılına kadar Devrek Lisesi olarak eğitim-öğretime devam eden lise bu yılda Devrek Hamidiye Anadolu Lisesi adını ve Anadolu Lisesi hüviyetini almıştır. Açıldığı günden bugüne hizmetine devam eden lisenin son dönemlerde öğrenci ve mezun seviyesi istenen ölçüde olmasa da son yıllara gelinceye kadar önemli eğitimcileri ve mezunları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis study on Devrek Highschool (Hamidiye Anatolian School, located in Devrek, Zonguldak, Turkey) and Its Historical Development is to collect all available data into a reliable resource regarding the school which has served in the district for many years and is about to celebrate its 50thanniversary this year. In this aspect, we firstly studied the geographical features and historical development of the district, Devrek, from past to the present. Afterwards, we described education in detail and gave details about the education and secondary education development of the country. Starting at part III of the study thesis, we studied the historical development of Devrek Highschool. The school started to serve in 1948 as an elementary school. While the school served as an elementary school, the board decided to build a dormitory and the power plant meeting the electricity demand of the district was purchased to build the dormitory. During the construction of the new elementary school, they also decided to build another school in 1964 to be used as a high school in the future. The new elementary school started to serve in 1968 and following official applications and meeting restock the new building started to be used as a high school in 1968. Devrek Highschool is the first school in the district built for secondary education. The school served till 2010 as a high school and had many important graduates in the district and its vicinity. Since 2010, the school has been an Anatolian School and named as Devrek Hamidiye Anatolian School. The school has played an important role in the secondary education of the district since the day it was opened, however, currently the level and the number of the students of the school is not as it was in the past, but again, the school has had many reputable teachers and graduates.