Doğrusal ve lojistik regresyon yöntemleri ile kredi skorlama sistemleri ve bir uygulama
Credit scorecards with linear and logistic regression and an aplication
  1. Tez No: 561792
  2. Yazar: MELİH EMRE TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ERPOLAT TAŞABAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Skorlama Sistemleri, Skorkart, Doğrusal Regresyon, Lojistik Regresyon, Credit Scoring Systems, Scorecard, Linear Regression, Logistic Regression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kredi skorlama sistemleri, borçlunun gözlemlenebilen özelliklerinden hareketle riskliliğini sayısallaştırmak amacı ile kullanılan modellerdir. Söz konusu sistemler, hızlı ve objektif kredi kararı vermek amacı ile kredi kuruluşlarınca yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Tez çalışması kapsamında kredi skorlama sistemlerinin tarihçesi, türleri ve oluşturma yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Skorlama sistemlerinin oluşturulmasında geçmişte başvurulan doğrusal regresyon yöntemi ile günümüzde en sık başvurulan lojistik regresyon yöntemi ele alınmıştır. Böylelikle iki farklı skorlama sistemi oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuçlardan, her iki skorlama sisteminin iyi ve kötü kredileri ayırma gücünün birbirine yakın ve oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kredi skorlama sistemlerini oluşturmak için Credit Risk Anaytics kitabında (Baesen, Rösch ve Scheule, 2016) yer verilen ikamet amaçlı gayrimenkul ipotekli kullandırılan krediler (hmeq) verisi dikkate alınmış ve modelleme için IBM SPSS Modeler (SPSS Clementine) yazılımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Credit scoring systems are models used to quantify the riskiness of borrower based on observable characteristics. These systems are widely used by credit institutions in order to make objective and quick credit decisions. In this thesis, information about history, types and methods of credit scoring systems are stated. Linear regression method, which was used widely to create scoring system in the past, has been discussed with the logistic regression method used most frequently nowadays. Thus, two different scoring systems were created and the results were compared. From the results, it was observed that seperation power of models are close to each other and high. In order to create credit scoring systems, home equity loans (hmeq) data from Credit Risk Anaytics book (Baesen, Rösch and Scheule, 2016) and IBM SPSS Modeler (SPSS Clementine) software was used.