Paylaşımlı ofis perspektifinde çalışma mekanı tasarımınıniş hayatındaki sosyalleşmeye etkisi
The effect of workplace design on socialization inbusiness life in a co-working space (shared office)perspective
- Tez No: 561936
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN CEM ARABACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Paylaşımlı Ofis, Sosyal Etkileşim, Co-Working Space (Shared Office), Social Interaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çalışma mekanlarının ihtiyaçları; geçmişten günümüze kadar çeşitli değişiklikler göstermiştir. Bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle bu değişiklikler daha da hız kazanmaktadır. Dünyanın globalleşmesi ve çalışma şekillerinin hızla değişmesiyle çalışma mekanlarında duyulan gereksinimler de aynı doğrultuda değişim göstermiştir. Bütün bu değişimler doğrultusunda iş kültürü ve kullanıcı gereksinimi paylaşımlı ofis mekanlarına duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu çalışma kapsamında, ofis iç mekan organizasyonlarının günümüzdeki yeni yaklaşımı olan paylaşımlı ofislerin, verimli bir çalışma ortamı sağlamak için, kullanıcının fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra iş hayatındaki sosyalleşmeye etkisini geleneksel ofis ve ev (home) ofis ile karşılaştırarak, sosyalleşmeye elverişli çalışma mekanı tespiti yapılmıştır. Çalışma kapsamında anket yöntemi kullanılmış ve iş piyasasının en aktif olduğu İstanbul ilindeki yüz (100) geleneksel ofis, yüz (100) paylaşımlı ofis ve yüz (100) ev/home ofis kullanıcısı olmak üzere toplamda üç yüz (300) kullanıcıya uygulanmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda paylaşımlı ofislerin sosyal etkileşim ihtiyacını karşılaması yönünden diğer ofis türlerinden ayrıldığını; esnek çalışma saatleri ve mekanları sunarak kullanıcı ihtiyaçlarını diğer türlere oranla daha iyi karşıladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The needs of the workplaces; from past to present have shown various changes. With the advancement of science and technology, these changes are gaining even more speed. With the globalization of the world and the rapid changes in working patterns, the requirements in workplaces have also changed in the same direction. In line with all these changes, business culture and user needs have increased the need for co-working spaces. Within the scope of this study, in order to provide a productive working environment, co-working spaces, which are the new approach of office interior organizations today, meet the physical and psychological needs of the user, as well as comparing the social impact of business life with the traditional office and home office, a suitable working space for socialization was determined. The survey method was used in the study and it was applied to three hundred (300) users, one hundred (100) traditional offices, one hundred (100) co-working spaces and one hundred (100) home/home office users in Istanbul, where the business market is the most active. As a result of the studies, it has been determined that co-working spaces are separated from other office types in order to meet the social interaction requirement; they provide flexible working hours and spaces and better meet user needs than other types.