Mevcut binaların deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkındaki yönetmelik ve riskli bina tespit esaslarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of existing buildings according to code about buildings to be built in earthquake regions and principles of risky building detection
- Tez No: 562004
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SARIDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Riskli bina tespit esasları, Mevcut binaların risk analizi, Betonarme bina, Yığma bina, Principles of risky building detection, Risk analysis of existing buildings, Reinforced concrete building, Masonry building
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Mevcut binaların deprem açısından riskli olanlarının belirlenmesi 2013 yılına kadar Türk Deprem Yönetmeliği-2007 (TDY-2007) ile yapılırken, bu yıldan sonra binanın kullanım amacı ve kat sayısına göre Riskli Bina Tespit Esasları Yönetmeliği (RBTE-2013) veya TDY-2007 yönetmeliğinden herhangi birine göre yapılmaktadır. Ancak, 2019 yılından itibaren TDY-2007 yönetmeliği yerine Türk Deprem Yönetmeliği-2018 (TDY-2018) kullanılmaya başlanmıştır. Bu durumlar göz önünde bulundurularak bu tez çalışmasında, mevcut binaların deprem açısından riskli olanlarının belirlenmesinde her üç yönetmelik teorik olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bu yönetmelikler kullanılarak kolonsuz-perdesiz, kolonlu-perdesiz ve kolonlu-perdeli 3 farklı yapı tipi Sta4CAD ve StatiCAD programlarında modellenerek risk analizleri yapılmıştır. Risk analizi sonuçlarına göre, bu yapıların riskli olup olmadıklarının tespitinde RBTE-2013 yönetmeliğinin TDY-2007 yönetmeliğine göre yeterli olduğu gözlenmiştir. Ancak, TDY-2018 yönetmeliğine göre RBTE-2013 yönetmeliğinin revize edilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Bu durumu da her üç yönetmeliğe göre yapılan mevcut binaların analiz sonuçları açıkça ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of risky ones in the existing buildings in terms of earthquake was carried out by using the Turkish Earthquake Regulation-2007 (TDY-2007) until 2013. After that year, this determination was performed by using either the Regulation on Risky Building Detection Principles (RBTE-2013) or TDY-2007 according to the purpose of the building and number of floors regulation. However, 2018 Turkish Earthquake Regulation has been used since 2019 rather than TDY-2007. In the present thesis, aforementioned three design codes are compared for the evaluation of the risky ones in the existing buildings in terms of earthquake. In addition, the risk analysis of three structural systems modelled in different programs such as Sta4CAD and StatiCAD has been performed by using those design codes. The results indicated that the RBTE-2013 regulation gave better results than the TDY-2007 regulation in order to determine whether these structures are risky or not. However, it was understood that RBTE-2013 should be revised by considering TDY-2018 regulation. This situation has clearly revealed the comparison and comparison of the results of the risk analysis according to the RBTE-2013, TDY-2018 and TDY-2007 regulations.