Duygusal zekânın çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisi: Bir araştırma
The impact of emotional intelligence on the job satisfaction of employees and a research
- Tez No: 562100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özbilinç, Özyönetim, Duygusal Zekâ, Kişisel ve Kişilerarası Yetenekler, Empati, İş Tatmini, Emotional Intelligence, Self Awareness, Self-Management, Personal and Interpersonal Abilities, Empathy, Job Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, duygusal zekânın iş tatmini üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmada duygusal zekâ bileşenleri“kişisel yetenekler”, kişilerarası yetenekler“, ”stresle başa çıkma“, ”uyumluluk“ ve ”genel ruh“ durumu olarak belirlenmiştir. İş tatmini bileşenleri ise içsel ve dışsal tatmin olarak iki boyutta incelenmiştir. Araştırmaya Türkiye genelinde faaliyet gösteren özel bir bankanın çalışanlarından oluşan 256 ekip yöneticisi katılmıştır. Araştırmada duygusal zekânın ölçülmesinde Bar-On'un geliştirdiği Duygusal Zekâ ölçeği, iş tatminin ölçülmesinde ise Weiss, Davis England ve Lofquist tarafından bütün türlerdeki işyeri çevreleri için tasarladıkları Minnesota İş Tatmin ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre duygusal zekâ alt boyutlarının iş tatminini etkilediği görülmüştür. Duygusal zekânın alt boyutu olan kişilerarası yeteneklerin diğer boyutlara (”kişisel yetenekler“, ”stres yönetimi“, ”uyumluluk“ ile ”genel ruh hali") oranla en büyük etkileyici olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the effect and importance of emotional intelligence on job satisfaction. Emotional intelligence can be used as general mood with personal and interpersonal relationships, stress management, adaptation to circumstances and environment. It has been examined in two dimensions as internal and external satisfaction for job satisfaction. 256 team managers consisting of employees of a private bank for investigation are folded. Measuring Emotional Intelligence Bar-On's photograph of the Emotional Intelligence Scale features the Minnesota Job Satisfaction Scale that Weiss, Davis England and Lofquist designed for enclosing all jobs by measuring business architectural characteristics. According to the results obtained, it was seen that sub dimensions of emotional intelligence affected the processing of sub dimensions. Interpersonal abilities, which are the sub-dimensions of emotional intelligence, have been the most impressive compared to other dimensions (“personal abilities”,“stress management”,“compliance”and“general mood”).