Ortaöğretim yönetici ve öğretmenlerinin parçalanmış aile çocuklarının eğitiminde karşılaştığı sorunlar
Problems encountered by high school administrators and teachers in the education of broken family children
  1. Tez No: 562108
  2. Yazar: SADİ ÜREYEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim eğitimi, parçalanmış aile, öğrenci, High school education, broken family, student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim yönetici ve öğretmenlerinin parçalanmış aile çocuklarının eğitiminde karşılaştığı sorunları belirlemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum (vaka) çalışması deseninde yürütülmüştür. Veriler, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde Karaman il merkezinde 11 ortaöğretim kurumlarında görev yapan, 32 okul yöneticisi ve öğretmenden toplanmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmış olup içerik analiziyle çözümlenmiştir. Ortaöğretim yönetici ve öğretmenlerinin parçalanmış aile çocuklarının eğitiminde karşılaştığı sorunlar veli kaynaklı, öğrenci kaynaklı ve kurumsal sorunlar olmak üzere üç temada bütünleştirilmiştir. Veli kaynaklı sorunlar teması altında, öğrenci velayeti ve öğrenci eğitiminde aile desteğinin yetersizliğiyle ilgili sorunlar tespit edilmiştir. Öğrenci kaynaklı sorunlar temasının altında davranışsal, akademik ve sosyal sorunlar tespit edilmiştir. Kurumsal sorunlar temasında ise kurumlar arası bilgi paylaşımı eksikliği, kurum içi bilgi paylaşımı eksikliği, eğitimcilerin parçalanmış aile çocuklarına yaklaşım sorunları ve parçalanmış aile çocuklarının danışmanlık ve rehberlik ihtiyacının karşılanmaması konularında sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir. Yapılan tespitler doğrultusunda uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the problems faced by high school administrators and teachers in the education of broken family children. The research was carried out in the case study design of qualitative research designs. Data were collected from 32 school administrators and teachers working in 11 high schools in Karaman city center in 2018-2019 academic year. Data were collected by semi-structured interview and analyzed by content analysis. The problems faced by high school administrators and teachers in the education of the broken family children are integrated into three themes; parent-orijinated, student-based and corporate problems. Under the theme of parent orijinated problems, problems related to the lack of family support in student custody and student education were identified. Behavioral, academic and social problems were identified under the theme of student-originated problems. In the theme of corporate problems, it was determined that there were problems with lack of inter-institutional information sharing, lack of In-House Information Sharing, problems of educators ' approach to broken family children, and lack of meeting the need for counseling and guidance of broken family children. In line with the findings, suggestions were made for practitioners and researchers.