Ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin öğrencilerin okul terk etme nedenlerine ilişkin görüşleri: Bir durum çalışması
Opinions of teachers and school administrator working in secondary education institutions about the reasons for students' school drop out: A case study
- Tez No: 831805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEFİKA MELİKE ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul terki, devamsızlık, açık öğretim lisesi, school dropout, absenteeism, open education high school
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Son yıllarda gelişen bir takım gelişmeler neticesinde öğrenciler örgün eğitimin dışına çıkmak istemektedir. Öğrencilerin okuldan ayrılma sebepleri ve bunlara yönelik önlemlerin alınması eğitimin amacına uygun bir şekilde yürütülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Verilerin analizi sonucunda okul yöneticilerinin ve öğretmenlerinin görüşlerine göre öğrencilerin okul terk sebepleri şu şekildedir; bireysel sebepler, ailesel nedenler ve MEB politikaları ve sistem kaynaklı sebepler olmak üzere üç gruptur. Bireysel kaynaklı sebeplerde: Psikoloji, bilişsel ve duygusal alanda kategoriler yer almaktadır. Psikolojik özellikler; şiddet eğilimi ve bağımlılık, bilişsel özelliklerde ise; akademik başarısızlık olarak belirlenmiştir. Duygusal özelliklerde ise; okula bağlılık hissedilmemesi ve öğrencilerde gelecek kaygısının olmaması şeklinde alt kategoriler oluşmakta ve aile kaynaklı sebepler; ailenin sosyo ekonomik düzeyi, parçalanmış aile ve ebevynin çocuğun eğitim hayatında ki yeri olarak belirlenmiştir. Son olarak; MEB politikaları ve sistemden kaynaklı terk nedenlerinde; müfredatın yoğunluğu, okul saatlerinin uzun olması, ilköğretimden gelen temel eksiklik ve sosyal faaliyetlerinin sayısının azlığı olarak belirlenmiş olup alan yazın çalışmalarıyla konuya dair inceleme gerçekleştirilmiştir.Gerçekleştirilen bu çalışma nitel olarak tasarlanmıştır. Bu çalışma, katılımcılarla yüzyüze görüşmeler şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bursa ili Nilüfer ilçesinde toplamda 20 yönetici ve öğretmenle okul terkinin nedenleri ve çözüm önerilerine yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılın da gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayla birlikte ortaöğretim kurumlarında yaşanmakta olan okul terklerinin yöneticilerin ve öğretmenlerin bakış açısıyla nedenlerini detaylı bir şekilde ortaya koyup çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, students want to leave formal education. The reasons of school drop out and taking measures against them are big importance of carrying out education. This study shows us the thinking of administrators and teachers in high schools about the reasons for dropout and solutions. According to the analysis of the data and the opinions of school administrators and teachers, the reasons for students to drop out of school are as follows; individual, family-related and reasons arising from education system. Individual reasons: Psychological characteristics, cognitive characteristics and emotional characteristics. Psychological characteristics were identified as violent tendencies and addiction, while cognitive characteristics were identified as academic failure. Emotional characteristics are subcategories such as not enough commitment to school and not enough concern for the future, and family-related reasons are identified as socio-economic level of the family, separated mother-father and inadequate family participation in education. Finally, the reasons for dropout due to the education system and policies were showed us as intensity of the curriculum, long school hours, basic deficiency from primary education and low number of social activities. This research is a qualitative research. For this research was used interview method. The reason for choosing qualitative research design is that it enables in-depth investigation of the research topic. In this research,“maximum diversity”sampling, one of the purposeful sampling methods, was used. The aim here is not to generalize, but to reveal similarities and differences between diverse situations. Two High schools in Nilüfer district of Bursa province, participated in the study. Interviews were done with 20 administrators and teachers share their views on the causes of school dropout and solutions. The research had been done in the 2022-2023 academic year. With this study, the reasons for school dropouts in secondary education institutions from the perspectives of administrators and teachers were developed solution suggestions.