Kaynaştırma okullarındaki özel gereksinimli bireylere destek eğitim odasında eğitim veren öğretmenlerin süreç içerisinde karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi
Determining the difficulties faced by teachers who provide education in the support training room for individuals with special needs in inclusive schools
  1. Tez No: 562110
  2. Yazar: ÖZGÜR KAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Destek eğitim odası, Eğitim kurumları, Eğitim sorunları, Kaynaştırma eğitimi, Psikososyal sorunlar, Özel eğitime muhtaç çocuklar, Özel gereksinimli bireyler, Özel gereksinimli çocuklar, Öğretmen sorunları, Öğretmenler, Resource room, Education establishments, Education problems, Inclusive education, Psychosocial problems, Handicapped children who need special education, Special needs individuals, Children with special needs, Problems of teachers, Teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; Konya ilindeki birinci ve ikinci kademe okullarda bulunan destek eğitim odalarında eğitim veren öğretmenlerin, destek eğitim odası hizmetini hangi şartlarda sürdürdükleri ve destek eğitim süreci içinde karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesine yönelik öğretmen görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada, kaynaştırma okullarında destek eğitimi veren öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükleri belirlemek amacıyla nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden ise, 'Görüşme Yöntemi' kullanılmıştır. Araştırma 2018/2019 eğitim ve öğretim döneminde destek eğitim hizmeti sunan 35 öğretmenin gönüllü katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenler destek eğitim odalarının fiziksel ortamlarının, materyal ve teknolojik donanımlarının yetersiz olduğunu, destek eğitim odası uygulamalarının okul çalışma saatleri içinde yapılmasından dolayı zaman yönetiminin olumsuz etkilendiğini, destek eğitim odası sürecinde öğrencilerin motive olmakta zorlandıklarını ve destek eğitim odasındaki eğitime tepkili yaklaştıklarını bildirmişlerdir. Ancak öğrencilerin, gerekli çalışmalar ve birebir eğitimle kendilerini değerli hissettiklerini, böylece destek eğitim sürecine motive olduklarını ve davranış problemlerinin de en aza indirgediğini belirtmişlerdir. Öğretmenler, destek eğitim odasındaki öğrenciler için meslektaşlarıyla iletişime geçebildiklerini, aileler ile iletişimlerinin sınırlı kaldığını ve diğer kurum ve kuruluşlarla ise iletişimlerinin olmadığını bildirmişlerdir. Destek eğitim odalarında görev alan sınıf ve branş öğretmenlerinin özel eğitim alanındaki eksikliklerine, destek eğitim odalarının fiziksel ve donanımsal yetersizliklerine rağmen destek eğitim programlarının hedeflerine ulaştığı öğretmenler tarafından belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to receive the opinions of teachers who provide education in the first and second level schools in Konya in order to determine the conditions of the support education rooms and the difficulties faced by teachers who provide support education room services. In this research semi structured interview method as one of the qualitative research method was used. The research was conducted with the voluntary participation of 35 teachers who provided support services during the academic year 2018/2019. In the research, semi-structured interview form developed by the researcher was used to collect the data and the data were analyzed with the help of Descriptive Analysis Technique. As a result of the research; teachers reported that physical environment of support education rooms, materials and technological equipments were insufficient.They stated that time management is negatively affected due to the implementation of support education rooms during the school hours. They reported that during support education students had difficulty in being motivated so they negatively reacted to the education. However, one-to-one education students feel precious so that they are motivated to support education process and behavior problems are minimized. The teachers reported that they could communicate with their colleagues, they had limited communication with the families but the teachers had no communication with other institutions and organisations. It was stated by the teachers that support education programs achieved their goals despite the inadequencies of the classroom and branch teachers in the field of special education.