Akran zorbalığı ile ergenlerin algıladıkları aile işlevselliğinin incelenmesi
Investigation of family functionality detected by adolescents with peer bullying
- Tez No: 562148
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile işlevselliği, akran, akran zorbalığı, ergen, okul sosyal hizmeti, Adolescent, family functionality, peer, peer bullying, school social service
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Akran Zorbalığı İle Ergenlerin Algıladıkları Aile İşlevselliğinin İncelenmesi Bu araştırma, ergenlerin akran zorbalığı davranışına yönelme durumlarını, sosyo-demografik özellikler, aile işlevselliği ve ergenin özelliklerine göre değişip değişmediğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri 2018-2019 eğitim öğretim yılında halen eğitimine devam eden lise 1-2-3-4. sınıf öğrencilerinden elde edilmiştir. Araştırma Ankara İli Çankaya İlçesi Özel Kampüs Temel Lisesinde eğitim görmekte olan 343 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. İncelenen değişkenlere ilişkin veriler“Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği”Türkçe uyarlaması T.Ayas (2008) ve M. Pişkin (2002),“Aile Değerlendirme Ölçeği”Bulut (1990) ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrenciler seçkisiz olmayan örneklem yöntemlerinden amaçsal kotalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında ergenin özelliklerinden en fazla zorbalık davranışı gösterme durumu cinsiyet faktöründe görülmektedir. Buna göre erkekler kızlara oranla daha çok zorbalık davranışı sergilemektedir. Ergenlerin aile işlevselliğinin tüm boyutlarında görülen sağlıksızlık ergenin zorbalık davranışı gerçekleştirmesinde en önemli etken olarak bulunmuştur. Özellikle aile işlevselliğinin roller, iletişim, duygusal reaksiyon gösterebilme, gereken ilgiyi gösterme, davranışın kontrol edilebilmesi ve yaygın işlevlerde görülen sağlıksızlık ergenlerin zorba ve kurban olma durumlarını arttırmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre ergenin sosyo-demografik özelliklerinden zorbalık davranışını etkileyen en önemli faktörlerin anne-baba mesleği olduğu özellikle de anne ve babası memur olan öğrencilerin zorbalık davranışına daha çok yöneldiği görülmüştür. Bu araştırmanın özellikle okul sosyal hizmeti, akran zorbalığı ve aile işlevselliği ile ilgili literatüre önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Family Functionality Detected by Adolescents with Peer Bullying This study was conducted in order to determine whether adolescents 'orientation to peer bullying behavior, sociodemographic characteristics, family functioning and adolescents' characteristics. The data of the study are still in the high school 1-2-3-4. Graduated students were obtained. The study was carried out on 343 students who were studying in the Çankaya District of Ankara Province. The data related to the variables examined were collected by using the 1990 Peer Bullying Determination Scale) Turkish adaptation T.Ayas (2008) and M. Pişkin (2002), leme Family Assessment Scale Z Bulut (1990) and Personal Information Form. The aim of this study was to determine whether peer bullying status of adolescents was changed according to the sub-dimensions of family functioning, according to the characteristics of the adolescent and socio-demographic characteristics. When the findings of the study are examined, the most bullying behavior of adolescents is seen in the gender factor. Accordingly, males exhibit more bullying behavior than girls. Unhealthiness seen in all dimensions of the family functioning of adolescents was found to be the most important factor in the behavior of adolescents. In particular, communication, roles, emotional responsiveness of the family functioning, showing the required attention, behavior control, and poor health in general functions increase the bullying and victimization of adolescents. According to the findings of the study, it was concluded that the most important factors affecting the bullying behavior of the adolescents were the parents' profession and especially the students who were the parents of their parents were more oriented towards the bullying behavior. In conclusion, it is thought that the research will contribute significantly to the literature related to school social service, peer bullying and family functioning.