İstanbul'un duvar yazıları: Sosyolojik bir çözümleme 'Eyüp, Tophane, Okmeydanı, Kadıköy ve Cihangir örneği¨
Graffiti of İstanbul: Sociological analysis; 'Case of Eyüp, Tophane, Okmeydanı, Kadıköy and Cihangir'
  1. Tez No: 562147
  2. Yazar: ELİF TUFAN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duvar, Duvar yazıları, Mekân, İfade, Bellek, Şehir, Kimlik, Gençlik, Gündelik Hayat, Wall, Wall writings, Space, Expression, Memory, City, Identity, Youth, Everyday Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Dünyanın her yerinde insanlar duvarları sevgilerini, aşklarını, sevinç ve hüzünlerini destekleri futbol takımını ya da siyasi partileri, dünya görüşlerini kısacası hayatlarında olup biten şeyleri bir ifade etmek için bir araç olarak kullanmışlardır. Bir sistemin ya da toplumsal kurallar bütününün içinde sıkışıp kalmış ve şehrin karmaşasında kaybolmuş hissetmek, aşk, acı, korku, nefret gibi kavramları tanımlamaya çalışmak, kendini başka türlü yeterince iyi ifade edememek ya da birilerinin dikkatini çekmek istemek, bu dünyada var olduğunu göstermek; işte duvara yazı yazmak nedenlerinden bazılarıdır. Duvara yazılar yazmak bireyin gündelik hayatın karmaşası içinde anlam arayışıdır. Duvar ise bu anlamda onların dertlerini dinleyen, karşılıksız biçimde onlara kucak açan sınırsız mekânlardır. Şehrin bir uçtan bir uca hiç durmadan çalışan kayıt cihazlarıdır. İnsanı insana anlatan, insana insanı öğreten, yıkıma, yapıma ve her türlü değişime açık kamusal mekânlardır. Eyüp, Tophane, Cihangir, Kadıköy, Okmeydanı. Her bir semtin duvarları, önce o semtin kendi kimliğini sonra da diğerleri ile olan benzerlik ve farklılıklarını çıplak ve özgün bir dille ifşa etmektedir. Böylece duvarlardaki yazılardan hareketle genellemelerden sıyrılarak bu semtlerde yaşayanların edimlerine, hayatı ifade ediş biçimlerine, yaşam tarzları ve yönelimlerine şahit olmaktayız. Dünyanın başka yerlerindeki savaşların, yaşadıkları ülkelerindeki siyasi ve sosyal sorunlar, aşklar, sevgiler, acılar, kayıplar, maddi ve manevi durumlar, hayatın tüm gerçeklikleri isimsiz aktörler tarafından bu duvarlara işlenmiştir. Böylece duvarlar mekânsal aidiyetin ve mekânla iç içe geçmişlik durumunun tezahür ettiği, hayata dair her şeyin kaydedildiği belleklerdir.
Özet (Çeviri)
People all over the world used the walls to express their love, joy and sadness, the football team they supported or vision of world, in short, whatever happened in their lives. Feeling stuck in a system or social rules, or lost in the chaos of the city, to describe concepts such as love, pain, fear and hate, self-expression or show that it exists in the world; Here are some of the reasons to write on the wall. This action is also the search for meaning in the complexity of everyday life. In this sense, the wall that listens to their troubles and and it is an unlimited space that unreservedly embraces them. They are kind of recording devices that operate from one end of the city to the other. Also they are public spaces open to all kinds of change. Eyüp, Tophane, Cihangir, Kadikoy, Okmeydani… the walls of each district reveal it's identity and then disclose it's similarities and differences with the others in a bare and original language. Thus, we are witnessing the life styles and orientations of the people living in these neighborhoods without generalizations. The political and social problems, loves, pain and losses, and the realities of life in these countries where they live from or the problems in other parts of the world have been written on these walls by anonymous actors. In this way, the walls are the memories in which the relation of spatial belonging and space are manifested and everything about life is recorded.