Migren tanısı alan 12-18 yaş grubu çocukların işitme düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of hearing levels of 12-18 years old children diagnosed with migraine
- Tez No: 562199
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAMİ BERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitsel beyinsapı cevabı, migren, pediatri, yüksek frekans odyometri, Auditory brainstem response, high frequency audiometry, migraine, pediatrics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, migren patofizyolojisinde yer alan nörovasküler durumların iç kulakta kan sirkülasyonunu etkileyerek sensörinöral kaynaklı bir işitme kaybına sebep olabileceği ve beyin sapının migren semptomlarının başlamasından sorumlu alan olabileceği varsayımına dayanılarak planlandı. Amacımız; migren tanısı alan çocuklarda işitme kaybı oluşursa bu kaybın koklea ve beyin sapı ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda; ICHD-II sınıflamasına göre migren tanısı konmuş 12-18 yaş grubu 30 birey çalışma grubu olarak alındı. Kontrol grubu olarak sağlıklı 30 birey çalışmaya katıldı. Her hastaya saf ses odyometri, immitansmetrik değerlendirme, yüksek frekans odyometri ve ABR testi yapıldı. Çalışmamızda, migren hastalarının 8000 Hz, 12500 Hz, 16000 Hz frekanslarında kontrol grubuna oranla anlamlı bir kötüleşme olduğu saptandı (p0.05). Çalışma grubunun yüksek frekans işitme eşikleri ve ABR bulguları; yaş, cinsiyet ve kulaklar arası değerlere göre incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç olarak bu çalışmada; migren hastalığı olan çocukların yüksek frekans işitme eşiklerinde kötüleşme olduğu saptandı. Yüksek frekans odyometrinin ve ABR testinin migrenli çocuklarda hastalığın subklinik evrede belirlenmesinde ve progresyonunun izlenmesinde hassas ve objektif bir ölçüt olarak kullanılmasının yararlı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
This study was planned based on the assumption that the neurovascular states involved in the pathophysiology of migraine may cause a sensorineural hearing loss by affecting blood circulation in the inner ear and the brain stem may be responsible for the onset of migraine symptoms. Our aim; If hearing loss occurs in children diagnosed with migraine, evaluation of the relationship between this loss and cochlea and brain stem. In our study; the study group consisted of 30 subjects aged 12-18 years who were diagnosed as migraine according to ICHD-II classification. Thirty healthy individuals as control group participated in the study. Pure voice audiometry, immitansmetric evaluation, high frequency audiometry and ABR test were performed in each patient. In our study, there was a significant deterioration in the frequency of migraine patients at 8000 Hz, 12500 Hz, 16000 Hz compared to the control group (p0.05). High frequency hearing thresholds and ABR findings of the study group; there was no statistically significant difference between age, sex and ears (p>0.05). In conclusion, in this study; high frequency hearing thresholds of children with migraine disease were deteriorated. We suggest that high frequency audiometry and ABR test should be used as a sensitive and objective criterion for the detection and progression of the disease in children with migraine.