Part family machine group formation problem in cellular manufacturing systems
- Tez No: 5622
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cellular Manufacturing Systems, Group Technology, Cluster ing. IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET HÜCRESEL İMALAT SİSTEMLERİNDE PARÇA SINIFLARINI VE TEZGAH GRUPLARINI BELİRLEME PROBLEMİ Levent Kandiller Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Y. Doç. Levent Onur Nisan, 1989 Hücresel imalat sistemlerinin tasarımındaki ilk ve en önemli aşama, parça sınıflarının ve tezgah gruplarının belirlenmesidir. Bu tezde, hücre tipi imalat sistemlerinin tasarım problemine yönelik değişik yaklaşımlar tartılışılmaktadır. İlk olarak hücresel imalat sistemlerinin tasarımı problemi ana hatlarıyla ele alınmıştır. Bu problemi çözümlemek için geliştirilen sezgisel yöntemler genel bir çerçeve içinde sınıflandırılmıştır. Hangi tasarım daha iyidir sorusunu yanıtlamak için bazı ölçütler geliştirilmiştir. Birinci ölçüt, imalat hücreleri arasındaki etkileşimleri ve imalat hücrelerinin yoğunluklarını göz önüne alan bileşik yeterlilik ölçüsüdür. Geliştirilen ikinci ölçüt hücre içi yük dengelerini içermektedir. Son ölçüt ise tezgahların atıl kapasite değerlerini kapsamak tadır. İncelemeye değer görülen altı değişik teknik tanıtılmıştır. Sözü edilen altı teknik, üretilen test problemleri ile geliştirilen yeterlilik ölçütleri bazında karşılaştırılmıştır. Son olarak yakın gelecekte yapılması düşünülen çalışmalara değinilmiştir. Anahtar kelimeler : Hücre Tipi İmalat Sistemleri, Grup Teknolojisi, Öbekleme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PART FAMILY MACHINE GROUP FORMATION PROBLEM IN CELLULAR MANUFACTURING SYSTEMS Levent Kandiller M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Levent Onur April, 1989 The first and the most important stage in the design of Cellular Manufac turing (CM) systems is the Part Family Machine Group Formation (PF/MG- F) problem. In this thesis, different approaches to the PF/MG-F problem are discussed. Initially, the design process of CM systems is overviewed. Heuristic techniques developed for the PF/MG-F problem are classified in a general framework. The PF/MG-F problem is defined and some efficiency indices designed to evaluate the PF/MG-F techniques are presented. One of the efficiency indices evaluates the inter-cell flows and inner-cell densities while another one measures the within-cell work-load balances. Another in dex measures the under-utilization levels of machines. A number of the most promising PF/MG-F techniques are selected for detailed analysis. These selected techniques are evaluated and compared in terms of the efficiency measures by employing randomly generated test problems. Finally, further research areas are addressed.