Purchasing power parity: An application for Turkey (1980-1987)
  1. Tez No: 5623
  2. Yazar: CEM BİLGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Satmalma Gücü Paritesi, Mutlak SGP, Göreceli SGP, Etkin Piyasalar Yöntemi, Toptaneşya Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi, Resmi Döviz Kuru, Karaborsa Döviz Kuru, Purchasing Power Parity, Absolute PPP, Relative PPP, Efficient Markets Version of PPP, Wholesale Price Index, Consumer Price Index, Official Exchange Rates, Black-Market Exchange Rates. IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Satinalma Gücü Parİtesî: Türkiye içiN Uyarlama (1980-1987) Hazırlayan: CEM BİLGE İşletme Yüksek Lisans Tezi Bilkent Üniversitesi - Ankara Ocak,1989 Tez Yöneticileri: Dr. GÖKHAN ÇAPO?LU k Dr. ÜMİT EROL Satinalma Gücü Pariiesi (SGP) ülke para birimleri arasındaki kurların saptanmasında bilinen en eski ve en basit teorilerdendir. Kurların belirlenmesinin ülkelerin fiyat en deks seviyelerine göre olması gerektiğini savunan bu teoride, mutlak SGP, göreceli SGP ve etkin piyasalar yöntemi adı altında üç farklı yaklaşım bulunmaktadır. Bu çalışmada, SGP teorisinin genel bir tanımı ve bu teorinin pratikteki varsayım hataları anlatılmaktadır. Çalışmanın ana amacı doğrultusunda, göreceli SGP yöntemi 1980 ve 1987 yılları arasında ABD ile kıyaslanarak Türkiye için uygulanmaktadır. Uygulamada hem resmi hem de karaborsa döviz kurlarının belirlenmesi ayrı ayrı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purchasing Power Parity: an Application for Turkey (1980-1987) by CEM BİLGE MBA Thesis Bilkent University - Ankara January, 1989 Supervisors: Dr. GÖKHAN ÇAPO?LU & Dr. ÜMİT EROL Purchasing Power Parity (PPP) is claimed to be the oldest and simplest theory in determining the exchange rates: of currencies. With its three versions, absolute PPP, relative PPP, and efficient markets PPP, this theory argues that price index levels of the countries are considered while setting the exchange rates. In this study, a general review of the theory and its failures are initially summarized. As the main purpose of the paper, the relative PPP has been applied for Turkey between 1980 and 1987 by taking USA as the comparision country. The application has been concentrated on both the official and black-market exchange rate determinations.