Obez bireylerde diyet ve egzersiz tedavisinin irisin ve semaforin-3E düzeylerine etkisi
Effect of dietary and exercise treatment on irisin and semaphorin-3E levels in obese subjects
  1. Tez No: 562288
  2. Yazar: GÜLAY SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Nutrition and Dietetics, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, kilo kaybı, sema-3E, pleksin-D1, irisin, insülin direnci, obesity, weight loss, sema-3E, plexin-D1, irisin, insulin resistance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada obez ve obez olmayan bireylerde diyet ve egzersiz tedavisinin bazı biyokimyasal parametreler, plazma irisin, serum adiponektin, IL-6, semaforin-3E ve pleksin-D1 düzeylerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Eskişehir Özel Fora Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi' ne obezite tedavisi amacıyla başvuran 37 hasta dahil edildi. Bireyler beden kitle indeklerine(BKİ) göre obez olmayan bireyler, 1. derece obez bireyler ve 2. derece obez bireyler olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Sekiz hafta boyunca üç gruba da diyet ve egzersiz tedavisi uygulandı. Açlık kan glukozu, açlık insülini, trigliserit, total kolesterol, HDL-K, LDL-K, HsCRP, TSH, Serbest-T3, Serbest-T4, BUN ve kreatinin seviyeleri ölçüldü. Semaforin-3E, pleksin-D1, adiponektin, IL-6' nın serumdaki seviyeleri ve irisinin plazmadaki seviyeleri enzim bağlı immünosorbent (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Bireylerin antropometrik değerleri dahil olmak üzere tüm verilerin analizi IBM SPSS Statistics 21 paket programları kullanılarak yapıldı. Veri analizleri hem üç grup için ayrı ayrı hem de çalışmaya dahil edilen 37 kişinin birlikte değerlendirildiği dördüncü bir grup oluşturularak gerçekleştirildi. Bulgular: Vücut ağırlığı, yağ kütlesi ve bel çevresi uzunluğu her üç grupta da istatistiksel olarak azaldı (p0.05), HDL-K değerleri yükseldi (p0.05). Tedaviye katılan tüm bireylerin birlikte değerlendirildiği grupta serum IL-6 değerleri istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi (p0.05). Sonuç: Hem obez bireylerde hem de obez olmayan bireylerde sekiz haftalık diyet ve egzersiz tedavisi hem antropometrik ölçümlerde hem de biyokimyasal parametrelerde iyileşme sağlamıştır. İrisin ve HOMA-IR düzeyleri arasında pozitif yönlü, orta düzeyde korelasyon olması irisinin, insülin direnci ve obeziteye karşı koruyucu bir mekanizma aracılığı ile üretildiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the effects of diet and exercise therapy on some biochemical parameters, plasma irisin, serum adiponectin, IL-6, semaphorin-3E and plexin-D1 levels in obese and non-obese individulas. Material and Methods: Thirty-seven patients who were admitted to Eskişehir Special Fora Physiotherapy and Rehabilitation Center for obesity treatment were included in the study. Individuals were divided into three groups according to body mass index (BMI) as non-obese individuals, 1nd degree obese individuals and 2nd degree obese individuals. Diet and exercise therapy were applied to three groups for eight weeks. Fasting blood glucose, fasting insulin, triglyceride, total cholesterol, HDL-C, LDL-C, HsCRP, TSH, free-T3, free-T4, BUN and creatinine levels were measured. Levels of semaphorin-3E, plexin-D1, adiponectin, IL-6 in serum and levels of irisin in the plasma were measured by enzyme-linked immunosorbent (ELISA). The analysis of all data including the anthropometric values of the individuals was done by using IBM SPSS Statistics 21 package programs. Data analysis was performed separately for three groups. In addition, data analysis was repeated by forming the 4th group in which 37 people were included in the study. Results: Body weight, fat mass and waist circumference length decreased statistically in all three groups (p0.05), whereas HDL-C values increased (p0.05), whereas all IL-6 values were statistically increased in the group that evaluated all the participants (p0.05). Conclusion: In both obese and non-obese individuals, eight week diet and exercise therapy improved both anthropometric measurements and biochemical parameters. A positive and moderate correlation between irisin and HOMA-IR levels suggests that the irisin is produced by a protective mechanism against insulin resistance and obesity.