Bögenbay Destanı
Epope of Bögenbay
- Tez No: 562321
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ÖZGÜR DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Destan, Kazak destanları, Bögenbay Destanı, Tarihi destan, Gramatikal dizin, Epic, Kazakh Epics, Bögenbay Epic, Historical Epic, Grammatical İndex
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 559
Özet
Kazakistan Edebiyat ve Sanat enstitüsünün elyazması korunağında bulunan bu destan Hüseyin Müshapiroğlu nüshası olarak da geçmektedir. Konu olarak Bögebay adlı Kazak halk kahramanının gösterdiği kahramanlıkları ve başından geçenleri anlatmakla beraber o dönemki Kazak bozkırlarında yaşanan hayatı gözler önüne sermektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde Kazak destancılık geleneği ve Kazak destanları ile ilgili yapılan tasnif çalışmaları farklı eserlerden ve farklı araştırmacıların araştırmalarından faydalanılarak verilmiştir. İkinci bölümde bu destanın kiril harfli metni ve transkriptli metni numaralandırılmış olarak verildi. Son bölümde ise eserin gramatikal dizini verildi.
Özet (Çeviri)
This epic is in the manuscript section of the Institute of Literature and Arts of Kazakhstan. Also known as Huseyin Mushapiroğlu variant. Describes the life of Kazakh folk hero Bögenbay and says a lot about life in the Kazakh steppes of that period. In the first part of this study, the tradition of Kazakh epicism and classification of Kazakh epics are given. In the second part, the Cyrillic text and the transcribed text of this epic are numbered. In the last chapter, grammatical index of the epic is given.