Tekstil sektöründe motivasyon, örgütsel bağlılık ve çalışan dayanıklılığı ilişkisi
The relationship between motivation, organizational commitmend and employability in textile industry
  1. Tez No: 562324
  2. Yazar: ERKAN ÖZMUTAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DEMİRALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivation, organizational commitment, employee durability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyılda teknolojik gelişmeler büyük bir hızla devam etmekte olsa da üretimi ve verimliliği etkileyen en temel etken insan faktörüdür. Çağımızda insanın yerini robotlar almaya çalışsalar dahi insan var olduğu sürece bu etkisini her zaman sürdürmeye devam edecektir. İnsan akıl ve duyguları ile hareket eden sosyal bir varlıktır. Bu sebeple kontrolü en zor sağlanan üretim kaynağıdır. Dünyamızdaki bütün işletme ve örgütler varlıklarını devam ettirebilmek ve amaçlarına ulaşma gayretindedirler. Acımasız rekabet ortamında ki bu işletmelerin sahip oldukları çalışanları, en güçlü silahlarıdır. Bu sebeple kurumların, günümüzde ve gelecekte çalışma hayatında çalışanlarının motivasyon ve örgüt bağlılıklarının önemi daha da artacaktır. Kurumlar sahip oldukları çalışanlarından en yüksek katkı ve verimi alarak rakipleri ile rekabet edebileceklerdir. Bunun farkında olan yönetimler çalışanlarının davranışlarını inceleyip analiz etmektedirler. Şu detay hiçbir zaman unutulmamalıdır. Şirketlerin gücü, çalıştırdığı çalışanın bilgi beceri ve motivasyonu kadardır. Bunun farkında olan yönetimler de çalışanları güçlendirip hedefe yöneltmek için makine ve teçhizat kadar kişilere de yatırım yapmaktadırlar. Bu tez çalışması bir tekstil işletmesinde, mavi yaka çalışanlar arasında yapılmıştır. Yapılan anket çalışması ile bu çalışanların içsel ve dışsal motivasyonlarının yanı sıra örgüt bağlılıkları ve dayanıklılık anlayışları ölçülmüştür. Yapılan çalışmanın sonucu olarak motivasyon ile örgütsel bağlılık ve çalışan dayanıklılığı arasında anlamlı bağlantılar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the technological developments in the 21st century continue with great speed, the most important factor affecting production and productivity is the human factor. Even if the robotic productions in our age increase, it is thought that people will always play a big role in production processes. It is a social entity acting with human mind and emotions. For this reason, control is one of the most difficult to provide production resources. All companies and organizations in our world are in the effort to continue their existence and achieve their goals. In the ruthless competitive environment, the employees of these companies are the most powerful weapons. For this reason; It is thought that the importance of motivation and organizational commitment of the employees in the present and future will increase. This detail should never be forgotten. The strength of the companies is as much as the knowledge and motivation of the employees. Administrators who are aware of this are also investing in people as much as machinery and equipment in order to empower and direct the employees. The thesis study was carried out in a textile factory among blue-collar workers. In addition to the internal and external motivations of these employees, organizational loyalty and flexibility were measured. As a result of the study, significant connections were found between motivation and organizational commitment and employee durability.