Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği stratejileri ile yenilik yönetimi yeterlik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between technology leadership strategies and innovation management beliefs of school administrators
  1. Tez No: 562339
  2. Yazar: AYLİN DEMİRAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. CEM ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticileri, teknoloji liderliği, yenilik, yenilik yönetimi, School Administrators, Technology Leadership, Innovation, Innovation Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği stratejileri ile yenilik yönetimi yeterlik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, Edirne ili merkez ve ilçelerinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 236 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alınmayarak evrende yer alan tüm okul yöneticilerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma verileri Bülbül (2012a) tarafından geliştirilen Yenilik Yönetimi Ölçeği ve Weng ve Tang (2014) tarafından geliştirilen Teknoloji Liderliği Stratejileri Ölçeği (Technology Leadership Strategies (TLS)) aracılığı ile toplanmıştır. Çalışma grubuna ilişkin demografik bilgilerin edinilmesi için ise, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgiler formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS21 istatistik paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon analizi, regresyon analizi, tek yönlü ANOVA ve t-testi kullanılmıştır. Bulgulara göre okul yöneticilerinin teknoloji liderliği stratejilerinin eğitim durumu, eğitim kademesi, teknoloji ile ilgili hizmet-içi eğitim alma durumu ve mesleki kıdeme göre farklılaşmaktadır. Okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin inançları ise cinsiyet ve teknoloji ile ilgili hizmet-içi eğitim alma durumuna göre farklılaştığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları okul yöneticilerinin teknoloji liderliği stratejileri ile yenilik yönetimi yeterlik inançları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the relationship between the technology leadership strategies and innovation management beliefs of School Administrators. Target population of the study is 236 school administrators working in elementary, secondary and highschool affiliated to the Ministry of National Education, located in the Edirne Province. Sampling of the research was determined as random sampling. The data collection tools of the study are Innovation Management Scale (2012) developed by Bülbül and Technology Leadership Strategies (TLS) (2014) developed by Weng and Tang are adapted and used. It was also developed a personal information form by the researcher in order to obtain demographic information related to the study group. The data were analyzed by SPSS 21 statistical package program. Descriptive statistics, correlation analysis, regression analysis, one way Anova and t test were used. The main findings of the research show that, technology leadership strategies of the school administrators vary with educational background, education degree, and participate in-service training related to technology. As to school administrators' innovation management beliefs, it is concluded that they vary with gender and participate in-service training. Findings according to the research also show that school administrators' technology leadership strategies and their innovation management competence beliefs have a positive and intermediate correlation.