Çevre sorunları açısından ulaşım sektöründe alternatif enerjinin kullanılabilirliği
The availability of alternative energy in transportation sector in terms of environmental problems
- Tez No: 562388
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET AKOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Ulaşım, Energy, Public Administration, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, alternatif, elektrik motoru, CO2, hibrid, benzin, dizel, LPG, otomobil, Transportation, alternative, electric motor, CO2, hybrid, gasoline, diesel, LPG, automobile
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezde, çevre sorunları açısından ulaşım sektöründe alternatif enerjinin kullanılabilirliği incelenmiştir. Tezin amacı, ulaşım sektöründe alternatif enerji kaynaklarının kullanılabilirliği durumunda, çevre sorunlarının azaltılabileceğinin ortaya koymaktır. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar esnasında; ulaşım sistemlerinde kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklarının yaklaşık olarak, yıllık 107,5 milyon ton CO2 emisyonuna sebep olduğu görülmüştür. Ülkemizde ulaşım sistemlerinde kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklarının yerine kullanılabilecek, alternatif enerji kaynakları içerisinde en hızlı gelişme gösteren elektrik motorlu ve hibrid araçların toplam araçlar içerisindeki payı şuan için %1'i henüz geçmemektedir. Ulaşım sistemlerinden kaynaklı CO2 emisyon değerlerinin azaltılmasında büyük bir potansiyeli olan elektrik motorlu ve hibrid araçların yaygınlaşması CO2 emisyon değerlerinde azalmaya sebep olacağı, yakıt türlerine göre emisyon karşılaştırması ile ortaya konulmuştur. %100 sıfır emisyon değerine sahip elektrikli araçların kullandığı elektriğin hangi enerji kaynağından elde edildiğinin CO2 emisyon değerleri üzerindeki etkisi ortaya konulmuş ve fosil yakıtlardan elektrik üretiminin alternatif enerji kaynakları ile temin edilmesi durumunda ortaya çıkacak olan CO2 emisyon azalımının çevre sorunları üzerindeki olumlu etkileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the usability of alternative energy in the transportation sector is examined in terms of environmental problems. The aim of this thesis is to show those environmental problems can be reduced in case of the availability of alternative energy sources in the transportation sector. During the researches and studies; It has been seen that conventional energy sources used in transportation systems cause approximately 107.5 million tons of CO2 emissions annually. The share of electric motor and hybrid vehicles, which are the most rapidly developing alternative energy sources that can be used in place of the conventional energy sources used in transportation systems in our country, currently does not exceed 1%. The widespread use of electric motor and hybrid vehicles, which have great potential in reducing CO2 emissions from transportation systems, has been demonstrated to lead to a reduction in CO2 emission by emission comparison by fuel types. The effect of electric vehicles with a 100 % zero emission value on the CO2 emission values of which energy source was obtained has been determined and the positive effects of CO2 emission reductions on environmental problems, which will occur if electricity production from fossil fuels is provided by alternative energy sources, are presented.