Afet yönetiminde risk azaltmanın önemi, tecrübeler ve Türkiye'de ki uygulama örnekleri
The importance of risk reduction in disaster management, experiences and applications in Turkey
  1. Tez No: 562387
  2. Yazar: ERTUĞRUL USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Public Administration, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Risk Azaltma, AFAD, TAMP, Disaster, Risk Reduction, AFAD, TAMP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Günümüze kadar ülkemizde çok sayıda afet yaşanması ve yaşanan bu afetlerde ağır kayıplar verilmesi, ülkemizi afetler konusunda tecrübeli bir hale getirmiştir. Kurumsal bağlamda düşünüldüğünde ise 2009 yılına kadar dağınık bir organizasyon yapısına sahip ülkemiz, 2009'da AFAD'ın kurulmasıyla beraber, geçmiş afet deneyimlerini, yeni bir afet yönetimi anlayışıyla yoğurarak afet çalışmalarına başlamıştır. Geçmiş yıllarda afetin her çeşidini sıkça yaşama potansiyeli, yerleşik bir afet kültürünün olmaması, bu konuda yapılan akademik çalışmaların yetersizliği, işlevsel afet plan ve politikalarının olmaması gibi dezavantajları bulunan ülkemiz 2009 yılında 5902 sayılı yasa ile yeni bir döneme girmiştir. Bu bağlamda, geçtiğimiz on yıllık süreçte ilk olarak kurumsal yapılanmaya ağırlık verildiği, sonrasında ise afet plan ve politikaları oluşturma sürecine girildiği görülmektedir. Öncelikle Türkiye Afet Müdahale Planını çıkararak müdahaleye ve kriz yönetimine odaklanan AFAD'ın, günümüzde ise yüzünü risk azaltmaya dönerek Türkiye Afet Risk Azaltma Planı ortaya çıkarma sürecinde son aşamaya geldiği görülmektedir. Diğer taraftan Türkiye'nin afet politikalarına yön verecek ve çıktığında çatı plan olma özelliği gösterecek olan“Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi”üzerine çalışmalarını da yürüten AFAD ve risk azaltma çerçevesinde; afet konusunda tecrübeli, kurumsal bağlamda ise genç olan Türkiye'nin afetlerde risk azaltma konusunda yoğun bir çalışma sürecinde olduğu değerlendirilmektedir. Türkiye'nin afet politikasında kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş olduğu düşüncesiyle hazırlanan bu araştırma, risk yönetimi ve risk azaltma faaliyetlerinin öneminin net bit şekilde anlaşılmasına, ülkemizin bu geçiş döneminde risk azaltmaya dair ne gibi faaliyetler yürüttüğüne ve bu faaliyetlerin saha çalışanlarının görüşleriyle değerlendirmesine yer vermesi bakımından önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle araştırmanın amacı ise afet yönetim döngüsü içerisinde yer alan risk azaltma evresini tanımlayıp önemini açıklamak ve Türkiye'nin risk azaltma politikalarını değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Having experienced many disasters in our country up to date and many losses due to these disasters have made our country experienced in disasters. Considering the institutional context, our country, which had a scattered organizational structure until 2009, began the disaster studies by combining past experiences of disaster with a new understanding of disaster management with the establishment of AFAD in 2009. Our country, which has the potential to experience frequently in all kinds of disaster in the past years, having disadvantages such as lack of functional disaster plans and policies, entered a new period with the Law No 5902 in 2009. In this context, it is seen that in the last decade, firstly, the importance was given to the institutional structuring and then the process of creating disaster plans and policies began. In this context, firstly, AFAD, which focuses on intervention and crisis management by creating Turkey's Disaster Response Plan, came to the last stage during the process of revealing Turkey's Disaster Risk Reduction Plan by focusing on risk reduction nowadays. On the other hand, AFAD, which carries out its studies on Turkey's Disaster Management Strategy Document, that will give direction to Turkey's disaster policies and that will be the basic plan when it is completed, is evaluated as Turkey is in an intensive study period in risk reduction in disasters, which is experienced in disasters and young in the institutional context within the framework of risk reduction. Turkey's research prepared with the thought that the transition to the risk management of crisis management in disaster policy, risk management and risk reduction activities, the importance of a clear understanding of our country that conduct activities such as reducing risks during this transitional period and in terms of making an assessment by the opinion of the fieldworkers of these activities are important. The aim of this is to define the research in risk reduction phase of the disaster management cycle and to explain the importance of assessing Turkey's risk reduction policy.