Savaş mağduru sığınmacı çocuklarda hayat ve Tanrı algısı: '7-12 yaş arası Suriyeli çocuklar'
Life and god perception in war victimed refugee children: 'Syrian children between 7-12 years'
  1. Tez No: 562444
  2. Yazar: RÜMEYSA NUR TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHLÜL TOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Tanrı Tasavvuru, Göç Psikolojisi, Hayat Algısı, Savaş, Sığınmacılık, Tanrı Algısı, Travma, Life Perception, Perception of God, Refugees, Refugee Psychology, Trauma, War
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde mülteciler, ülkelerini terk etmek zorunda kalmışlardır ve bu durum onlar için pek çok sıkıntı ve zorluğu bir araya getirmiştir. Mültecilerin topraklarını terk etme nedenleri içinde savaşlar en başta gelen sebeptir. Son yıllara baktığımızda Suriye'de çıkan savaşlar, büyük bir göç dalgasıyla sonuçlanmıştır. İnsanlar yaşadıkları ülkeyi, evlerini terk etmek zorunda kalarak mülteci konumuna düşmüşlerdir. Türkiye'ye büyük bir mülteci akını başlamıştır ve bu durum beraberinde birçok psiko sosyal problemlere yol açmıştır. Savaş, toplumlar üzerinde ruhsal açıdan büyük hasarlarla sonuçlanmaktadır. Travma Sonrası Stres bozukluğu, savaş ortamında kalan ve sonucunda ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerle yapılan çalışmalarda en sık görülen psikiyatrik bozukluklardan biri olarak tanımlanmıştır. Savaş travmasına hazırlıklı olmadıkları için çocuklar, bu durumdan çok daha fazla etkilenmekte ve travma yaşamaktadır. Aynı bölgede yaşanan terörist saldırıları, suç, felaket ve savaş koşullarının birleşimiyle bu süreç, çocukları ruhsal olarak oldukça kötü etkilemektedir. Bu araştırmada çocukların yaşadığı bu travma sürecinin yaşam ve Tanrı algılarını nasıl biçimlendirdiği üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the process of war and migration for refugees has brought together many difficulties and problems. When we look at the recent years, the civil war in Syria has resulted in a big wave of migration. People have had to leave their homes and have to take refuge in different countries. As in other countries neighboring Syria and Turkey began a major influx of refugees has led to many psychosocial problems associated with this condition. The war results in great spiritual damage to societies. Post-traumatic stress disorder was defined as one of the most common psychiatric disorders in studies conducted with refugees who had to leave their countries as a result of war. With the combination of terrorist attacks, crime, disaster and war conditions in Syria, the process of war and migration affects children and other civilians spiritually. The disadvantageous group was the most difficult to cope with this trauma, since the children were much more affected because they were not prepared for war trauma. This study will focus on how children's war and migration process shapes their perceptions of life and God.