Polikistik over sendromu olmayan fazla kilolu ve obez hastalardaki GNRH antagonist protokolle yapılan in vitro fertilizasyon uygulamalarında rekombinant FSH' ye rekombinant LH eklenmesinin tedavi sonuçları üzerine etkisi
The effect of recombinant LH addition to recombinant FSH on treatment outcomes in in vitro fertilization applications with gnrh antagonist protocol in overweight and obese patients without polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 562546
  2. Yazar: MERVE DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEK DOĞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Rekombinant LH, in vitro fertilizasyon, obezite, GnRH antagonist protokol, Recombinant LH, in vitro fertilization, obesity, GnRH antagonist protocol
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu olmayan obez ve fazla kilolu kadınlardaki in vitro fertilizasyon uygulamalarında rekombinant folikül stimüle edici hormon (rFSH) 'a rekombinant luteinize edici hormonun (rLH) eklenmesinin tedavi sonuçları üzerine olan etkisini araştırmak Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yardımla Üreme Teknikleri Kliniği' nde 2016-2018 yılları arasında antagonist protokolle in vitro fertilizasyon uygulanan hastalarda yürütülmüştür. Hastalar vücut kitle indekslerine ve kullanılan gonadotropin çeşidine göre gruplara ayrılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu gruplar; Grup A:VKİ ≥25 olan hastalar (n:74), Grup B:18,5-24,99 arasındaki VKİ'ne sahip olan hastalar (n:63), Grup1: Yalnız rFSH ile indüklenen VKİ ≥25 olan hastalar (n:37), Grup2: rFSH + rLH ile indüklenen VKİ ≥25 olan hastalar (n:37), Grup3: Yalnız rFSH ile indüklenen VKİ=18,5-24,99 arasında olan hastalar (n:33), Grup4: rFSH + rLH ile indüklenen VKİ=18,5-24,99 arasında olan hastalar (n:30)' dır. Veriler SPSS 20.0 veri tabanına aktarılarak analizler yapılmıştır. Bulgular: Polikistik Over Sendromlu hastaları dışladığımız çalışmada bazal LH seviyeleri obez ve fazla kilolu hastalarda, normal kilodaki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşük saptanmıştır (p=0,01). Obez ve fazla kilolu hastalardaki Grade 1 embryo oranı rLH eklenen grupta eklenmeyen gruba göre daha yüksek izlenmiştir. (%64,9, p=0,005). Obez ve fazla kilolu hastalardaki devam eden gebelik oranları rLH eklenen grupta eklenmeyen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde fazla izlenmiştir (%43,8, p=0,044). Ancak normal kilodaki hastalarda rLH eklenen grup ile eklenmeyen grup arasında devam eden gebelik oranı açısından anlamlı fark izlenmemiştir. (p=0,588) Sonuç: Bu çalışmada polikistik over sendromu olmayan obez ve fazla kilolu hastalarda normal kilodaki hastalara göre bazal LH seviyeleri daha düşük olarak saptandı. Polikistik over sendromu olmayan obez ve fazla kilolu hastalara yapılan in vitro fertilizasyon uygulamaları sırasında tedaviye rekombinant LH eklendiğinde embryo kalitelerinde ve devam eden gebelik oranlarında artış olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effect of adding recombinant luteinizing hormone (rLH) to recombinant follicle stimulating hormone (rFSH) on treatment outcomes in in vitro fertilization practices in obese and overweight women without polycystic ovary syndrome. Material and Method: This study was carried out in Kocaeli University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology Assisted Reproductive Techniques Clinic between 2016-2018 with in vitro fertilization with antagonist protocol. The patients were divided into groups according to body mass index and gonadotropin type and various evaluations were made. These groups; Group A: Patients with BMI ≥25 (n: 74), Group B: Patients with BMI between 18.5-24.99 (n: 63), Group1: Patients with BMI ≥25 induced by rFSH only (n:37), Group2: Patients with BMI ≥25 induced by rFSH + rLH (n:37), Group3: Patients with a BMI of 18.5-24.99 induced by rFSH only (n:33), Group4: Patients with a BMI of 18.5-24.99 induced by rFSH + rLH (n:30). Data were transferred to SPSS 20.0 database and analyzed. Results: In the study we excluded patients with polycystic ovary syndrome, basal LH levels were found to be significantly lower in obese and overweight patients compared to patients in normal weight (p = 0.01). The rate of Grade 1 embryos in obese and overweight patients was higher in the group with added rLH than in the group without added rLH. (64.9%, p=0.005). Ongoing pregnancy rates in obese and overweight patients were statistically significantly higher in the group with rLH added than in the group not added (43.8%, p=0.044). However, no significant difference was observed between the group with rLH added and the group not added in terms of ongoing pregnancy rate in patients with normal weight. (p=0.588) Conclusion: In this study, basal LH levels were found to be lower in obese and overweight patients without polycystic ovary syndrome compared to normal weight patients. In the period of in vitro fertilization for obese and overweight patients without polycystic ovary syndrome, there was an increase in embryo quality and ongoing pregnancy rates when recombinant LH was added to treatment.