Kanguru bakımı uygulamasının babaların bağlanma düzeylerine ve bebek bakımına katılımına etkisi
The effect of kangaroo care on the connection levels of the fathers and the effect of kangaroo care on the participation of the father in the care of the babies
- Tez No: 562547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY MANAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan Hemşireliği, Neonatal Bakım, Ebeveyn Katılımı, Babalık Rolü, Kanguru Bakımı, Bağlanma, Neonatal Nursing, Neonatal Care, Parental Participation, Paternity Role, Kangaroo Care, Attachment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma term yenidoğanlarda kanguru bakımı eğitimi alıp uygulamasını gerçekleştiren babaların bebeklerine bağlanma düzeylerinin ve bebek bakımına katılımlarının değerlendirilmesi amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır. Çalışma 01 Şubat 2019 – 31 Mart 2019 tarihleri arasında Kahramanmaraş ilinde hizmet veren bir devlet hastanesinin postpartum kliniklerinde 106 baba ile yapılmıştır. Evrenden örneklem seçilirken; araştırmaya dahil edilme, araştırmadan dışlanma ve eşleştirme kriterleri göz önüne alınarak örnekleme seçilmiştir. Veriler; Baba Bilgi Formu, Baba Bebek Bağlanma Ölçeği, Babaların Bebek Bakımına Katılımını Değerlendirme Formu, Babaların Kanguru Bakımı Uygulama Çizelgesi, Babaların Yenidoğanın Bakımına Katılım Çizelgesi, Kanguru Bakımı Uygulama Eğitim Broşürü kullanılarak elde edildi. İstatistiksel analizler için Shapiro-Wilk testi Student-t testi, Mann-Whitney U test, Wilcoxon signed-ranks test, Ki-Kare testi ve Fisher Exact testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Araştırmanın sonucunda, kanguru bakımı uygulamasının babaların bağlanma düzeyini ve bebek bakımına katılım düzeyini arttırdığı, deney grubundaki tüm babaların on dört gün boyunca kanguru bakımı uygulamamasına rağmen kanguru bakımına katılan baba sayısının fazla olduğu ve babaların ortalama 57±9,6 dk kanguru bakımı uygulaması yaptığı görülmüştür. Hemşirelerin babalarla kanguru bakımı uygulaması, babaların kanguru bakımı ve bebek bakımı uygulamaları ile ilgili bakım protokolleri, rehberler ve kurum politikaları geliştirilmesi, hemşireler tarafından yenidoğanın bakımı ile ilgili babalara bilgilendirme yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a quasi-experimental study in order to evaluate the level of attachment of fathers to their infants and their participation in baby care. The study was carried out with 106 fathers in the postpartum clinics of a state hospital in Kahramanmaraş between 01 February 2019 - 31 March 2019. While selecting the sample from the universe sampling was selected by taking into consideration the inclusion, exclusion and matching criteria. Data were obtained by using Father Information Form, Father infant connecting Scale, Fathers Participation in Baby Care Evaluation Form, Fathers Kangaroo Care Application Schedule, Fathers Participation in Newborn Care Schedule, Kangaroo Care Application Training Brochure. Statistical analyzes Shapiro-Wilk test, Student-t test, Mann-Whitney U test, Wilcoxon signed-ranks test, Chi-Square test, Fisher Exact test and Spearman correlation analysis were used. As a result of the research, it was found that kangaroo care increased the attachment level of fathers and their participation in baby care, although all the fathers in the experimental group did not apply kangaroo care for fourteen days, it was seen that the number of fathers who participated in kangaroo care was high and that the fathers performed kangaroo care for 57 ± 9.6 min. It is recommended that nurses practice kangaroo care with fathers. It is recommended to develop care protocols, guidelines and institutional policies related to fathers' kangaroo care and baby care practices. Nurses are advised to inform fathers about the care of the newborn.