Kognitif bozukluğu olmayan parkinson hastalığı olgularında boylamsal istirahat eeg incelemesi
Evaluation of longitudinal resting state eeg in cognitively normal parkinson's disease patients
- Tez No: 562552
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖRSEV YENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, istirahat EEG, Nöropsikolojik Değerlendirme, Parkinson's Disease, Resting State EEG, Neuropsychological Tests
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kognitif bozukluğu olmayan Parkinson olguları (PH-N) ve sağlıklı bireylerde bir yıllık boylamsal izlemde istirahat EEG kayıtlarının güç analizi yöntemiyle incelenerek beyin dinamiklerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya 19 PH-N (yaş ortalaması: 65,53) ile yaş, eğitim ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 20 sağlıklı kontrol (yaş ortalaması: 65,95) dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara ayrıntılı bir nöropsikolojik değerlendirme bataryası uygulanmıştır. PH-N olguları UPDRS skorlarındaki deyişikliğe göre iki gruba bölünmüştür. Ayrıca, uluslararası 10-20 sistemine göre istirahat EEG kayıtları alınmıştır. Güç ölçümleri Delta (0.5-3.9 Hz), Teta (4-7.9 Hz), Alfa (8-13 Hz), Alfa1 (8-10.4 Hz), Alfa2 (10.5-13 Hz), Beta (13-30 Hz), Beta1(13-20 Hz) ve Beta2 (20-30 Hz) frekans bantlarından otomatik olarak ölçülmüştür. Her bir frekans bantlarında ölçülen güç değerlerinin analizleri ayrı ANOVA analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: Tekrarlayan ölçümlerle ANOVA'da, değerlendirilen frekans bant güç değerlerinde Zaman x Grup etkileşim etkisi gözlenmemiştir. Bir yıllık izlemde UPDRS skoru artan bireylerin teta gücünün sağlıklı bireylere göre anlamlı olarak arttığı bulunmuştur. Sonuç: Teta gücündeki artış literatürde nörodejenerasyonun erken bir işareti olarak bildirilmektedir. Bu çalışmada, PH-N olgularının kognitif profilleri değişmezken, motor semptomları ağırlaşan olgularda teta gücünün daha yüksek bulunması, teta gücündeki artışın kötüleşen motor semptomlar ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aimed to evaluate the brain dynamics of cognitively normal Parkinson's disease (PD-N) patients in comparison to healthy controls by examining the resting state EEG recordings a one-year follow-up, using the power analysis method. Method: 19 PD-N (mean age: 65.53) and age, education and sex-matched 20 healthy controls (mean age: 65,95) were included in the study. A detailed neuropsychological evaluation battery was applied to all participants. Then, the PD-N group was divided into two subgroups according to the change in UPDRS motor scores over one year follow-up, Additionally, resting EEG recordings were taken according to the international 10-20 system. Power was measured automatically from Delta (0.5-3.9 Hz), Theta (4-7.9 Hz), Alpha (8-13 Hz), Alpha1 (8-10.4 Hz), Alfa2 (10.5-13 Hz), Beta (13-30 Hz), Beta1 (13-20 Hz) and Beta2 (20-30 Hz) frequency bands. Seperate repeated measures ANOVAs were performed for each frequency band. Results: Repeated measures ANOVA did not reveale any Time x Group interaction effect in any frequency band. The PD-N subgroup with the worsening UPDRS scores showed increased theta power compared to the healhy controls. Conclusion: In this study, the cognitive profiles of the patients with PD-N remained stable as the patients with more severe motor sypmtoms showed increased theta power. These results suggested that the increased theta power might be associated with worsening of the motor symptoms.