İnmeli bireylere bakım verenlerde bakım yükü ve merhamet düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between the careburden in caregivers to stroke people and the level of mercy
- Tez No: 562554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KARS FERTELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İnme, Bakım Veren, Bakım Yükü, Merhamet, Stroke, Caregiver, Care Burden, Compassion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, inmeli bireylere bakım verenlerde bakım yükü ve merhamet düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ilişki arayıcı özellikte olan araştırma 01 Mart - 30 Aralık 2018 tarihleri arasında Yozgat Şehir Hastanesi Nöroloji Servisi'nde yatan ve araştırmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan 280 inmeli birey ve 280 bakım vereni üzerinde yapılmıştır. Çalışma verileri, Hasta Tanıtım Formu, Bakım Veren Tanıtım Formu, Merhamet Ölçeği (MÖ), Bakım Verme Yükü Ölçeği (BVYÖ) ve Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (BGYAI) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) version 22 programı kullanılarak yapılmıştır.Çalışmada inmeli bireylere bakım verenlerin Bakım Verme Yükü Ölçeği puan ortalamaları 34.30±17.42 olup yarısına yakınının (%45.4) orta düzeyde yük yaşadığı belirlenmiştir. Merhamet ölçeği puan ortalamaları ise 3.71±0.85 olarak orta düzeyde belirlenmiştir. Bakım Verme Yükü Ölçeği ile Merhamet Ölçeği toplam puanı arasında negatif yönde yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bakım verenlerin tanıtıcı özelliklerinden yaş, eğitim durumu, sosyal güvencesi, gelir durumu, kronik hastalık varlığı, hasta ile birlikte yaşama durumu, bakım verme süresi, hastalık ve bakım verme hakkında bilgi alma durumu, bakım vermede kendisini yeterli görme durumu, bakım verirken başka bireyden yardım alma durumu, bakmakla yükümlü olduğu başka kişi/kişilerin varlığı, bakım verirken fiziksel, psikolojik ve bilişsel sorun yaşama durumunun bakım yüküne ve merhamet düzeyine etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca inmeli bireylerin tanıtıcı özelliklerinden yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir durumu, inme tanısı aldığı süre, inme geçirme sayısı, inme tipi, inme dışında başka bir kronik hastalık varlığı ve inmeli bireyin bağımlılık düzeyinin bakım verenlerin bakım yükünü ve merhamet düzeyini etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, inmeli bireylere bakım verenlerin bakım yüklerinin ve merhamet düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bakım yükü ile merhamet düzeyi arasında ters bir ilişki olduğu, inmeli bireylere bakım verenlerin bakım yükü artıkça merhamet düzeyinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda bakım verenlerin bakım yükü, merhamet düzeyi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve bakım verenlerin yükünü azaltacak, merhamet düzeylerini yükseltecek eğitim ve danışmanlık programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to evaluate the relationship between the care burden and the level of mercyin caregivers for patients with stroke. The research which has a feature of seeking for descriptive relationship was conducted on 280 patients with stroke who met the inclusion criteria of the study and hospitalized in the Yozgat City Hospital Neurology Department and on 280 caregivers. The study data were collected by using the Patient Presentation Form, Caregiver Presentation Form, Compassion Scale (CS), Caregiving Burden Scale (CBS) and Barthel Daily Living Activities Index (BDLAI). Data analyses were performedby using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) version 22 program.Throughout the study, the mean score of the Caregiving Burden Scale was 34.30±17.42 and it was found that almost half of them (45.4%) experienced moderate burden. The mean score of compassion scale was found to be 3.71±0.85, which is at moderate level. It was also revealedthat there is a high, negative and significant correlation between the total scores of the Caregiving Burden Scale and the Compassion Scale. Among the descriptive characteristics of caregivers, age, educational status, social security, income status, presence of chronic illness, status of living with the patient, duration of caregiving, getting information about illness and caregiving, self-sufficiency in giving care, receiving help from another person while giving care, the presence of other dependents and the status of having physical, psychological and cognitive problems while giving care were found to have an effect on care load and compassion level. In addition, among the descriptive features of patients with stroke, age, marital status, educational status, working status, income status, duration of stroke diagnosis, number of stroke, type of stroke, presence of another chronic disease other than stroke, and dependence level of patients with stroke were also found to have effect on care load and compassion level of caregivers. As a result, care burden and compassion levels of caregivers who give care for patients with stroke were found to be at moderate level. It was also found out that there is an inverse relationship between care burden and compassion level, and the level of compassion decreases as the care burden of caregivers increases. In accordance with these results, it is recommended to determine the caregivers' care burden, compassion level and affecting factors and to arrange training and counseling programs that reduce caregiver burden and increase compassion levels for caregivers.