Marinalarda iş sağlığı ve güvenliği risk algısı ve analizi
Occupational health and safety risk preception and analysis at marinas
- Tez No: 562561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BUĞRA ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Halk Sağlığı, Marine, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Marina işletmeciliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Analizi, Anket, Marina management, Occupational Health and Safety, Risk Analysis, Survey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Marinalar denizcilik sektöründe çok önemli bir yer tutar. Ülkemizin jeostrajetik konumu göz önüne alındığında, Akdeniz coğrafyasına ve neredeyse üç kıtaya hakimiyeti ile ulusal ve uluslararası yat turizminde öncü ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizde marinalar özellikle Akdeniz ve Ege Denizi kıyı şeridinde sıralanmıştır. Marinada yapılan iş ve işlemler çalışan personel için iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi gereken çok önemli konulardan biridir. Bu çalışmada iş kazalarının oluşum teorileri, yasal anlamdaki prosedürleri ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin çalışanların farkındalık düzeyleri işlenmiştir. İş güvenliği konusunda yerel ve küresel ölçekteki uygulamalar değerlendirilmiş, iş sağlığı konusunda Türkiye'deki yasal düzenlemeler üstünde durulmuştur. Öte yandan risk ile ilgili kavramlar çalışmada yer bulmuş, risk tipleri ve risk algısına değinilmiş ve örnek bir marinada risk analizi yapılmıştır. Çalışma marinalarda iş sağlığı ve güvenliği üzerine yapılan araştırma ile son bulmuştur. Her sektörde önemi artan iş sağlığı ve güvenliği marinalar için de büyük önem taşımaktadır. Öte yandan marina çalışanlarının da iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Bu bilinç düzeyini ölçebilmek adına çalışmada, İstanbul'da marinada çalışan 65 kişi araştırmaya dahil edilmiş ve anket yoluyla araştırma gerçekleştirilmiştir. Anket yoluyla marina çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık seviyelerini ölçmek amaçlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanlarda farkındalık yaratmak, güvenli bir çalışma alanı sağlamak karşılaşılabilecek iş kazalarını tespit etmek ve gerekli önlemleri almak ve bu konuda herhangi bir risk ortaya çıktığında yapılabilecekler konusunda donanımlı olmak son derece önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Marinas have a very important place in maritime sector. Considering the geostraphic position of our country, it is one of the leading countries in national and international yacht tourism with its dominance over the Mediterranean and almost three continents. In our country, marinas, especially Mediterranean and Aegean Sea, are listed on the strip strip. The works and operations carried out in the marina are one of the most important issues to be evaluated in terms of occupational health and safety for the working personnel. In this study, the theories of formation of occupational accidents, legal procedures and awareness of the employees about occupational health and safety are covered. Job security practices at local and global scales were evaluated on, focused on the legal regulations in Turkey in occupational health. On the other hand, the concepts related to the risk have been included in the study, risk types and risk perception have been mentioned and risk analysis has been performed in a sample marina. The study ended with research on occupational health and safety in marinas. The importance of occupational health and safety in every sector is also important for marinas. On the other hand, marina employees should be aware of occupational health and safety. In order to measure this level of awareness, 65 people working in marina in Istanbul were included in the study and a survey was conducted. The aim of the survey was to measure the awareness levels of marina employees on occupational health and safety, to provide a safe working area, to detect work accidents, to take necessary precautions against work accidents and to be equipped in the event when any risks arise.