Multiple skleroz (MS) hastalarında IL-10, IL-12, TGF-β, FOXP3, IFN genlerinin mRNA düzeylerinin belirlenmesi
Determination of mRNA levels of IL-10, IL-12, TGF-β, FOXP3, IFN genes in multiple sclerosis (MS) patients
  1. Tez No: 562560
  2. Yazar: AYŞE CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Nöroloji, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Neurology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Biyobelirteçler, Sitokinler, Gen ifadesi, Multiple Sclerosis, Biomarkers, Cytokines, Gen Expression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Multiple Skleroz (MS), başlıca otoimmun inflamasyona bağlı ilerleyici nörodejenerasyon ile seyreden kronik bir hastalıktır. Mevcut tedavi yöntemlerinde büyük ilerlemeler kaydedilmiş olsa da hastalığın patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır ve bu nedenle tedavi yetersiz kalabilmektedir. Bu çalışmada MS tedavisi alan hastalarda belirlenen bazı sitokinlerin ifade düzeylerinin kantitatif olarak ölçülmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü Nöroloji Anabilim Dalı Polikliniği'nde takip edilen ve MS tanısı almış 30 hasta üzerinde gerçekleştirildi. IL-10, IL-12, TGF-β, FOXP3, IFN genlerine ait mRNA ifade değişiklikleri kantitatif Real Time aracılığı ile belirlendi. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre IL-10 ve Foxp3 genlerine ait ifade düzeylerinde hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak önemli olmayan derecede farklılık olduğu görülmüştür. TGF-β, IL-12 ve IFN genlerinde ise hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak önemli derecede bir farklılık olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Yapılan bu çalışmada regülatör özellikli genlerin ifade düzeylerinin birlikte değerlendirilmesi ile hastalık seyri hakkında önemli bilgiler elde edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune inflammation-mediated chronic disease with progressive neurodegeneration. Although great advances have been made in the current treatment modalities, the pathogenesis of the disease is not fully understood and therefore the treatment can be inadequate. The aim of this study was to quantify the expression levels of some cytokines determined in patients receiving MS treatment. Material and method: This study was carried out on 30 patients with MS diagnosed at Erzurum Atatürk University Health Research and Application Center Neurology Department Polyclinic. Changes in mRNA expression levels of IL-10, IL-12, TGF-β, FOXP3, IFN genes were determined by quantitative Real Time. Results: According to the results of the study, there were no statistically significant differences in the expression levels of IL-10 and Foxp3 genes between the patient and control groups. There was a statistically significant difference between TGF-β, IL-12 and IFN genes in patient and control groups. Conclusion: It was determined that this study could provide important informations about the course of disease with the evaluation of the levels of expression of regulated genes.