Çocuk oyunlarında yer alan değer unsurlarının okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of value elements in children's plays on preschool teachers' classroom management
  1. Tez No: 562806
  2. Yazar: MUSTAFA GÜNAYDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Okul Öncesi Eğitim, Oyun, Sınıf Yönetimi, Classroom Management, Play, Preschool Education, Values
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin görüşlerine göre, okul öncesi dönemde oynanan oyunların içerdiği değer unsurlarını ve bunun sınıf yönetimine etkisini incelemektir. Araştırmanın, okul öncesi dönemde oynanan oyunlarda yer alan değer unsurlarının neler olduğunun belirlenmesi ve bu değer unsurlarının öğretmenlerin sınıf yönetimine etkisinin belirlenmesi bakımından önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir. Araştırma nitel araştırma deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kırklareli il merkezinde görevli 29 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma için gerekli yasal izinler alınmış ve katılımcıların gönüllü katılımı sağlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, nitel araştırmalarda kullanılan amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri, uzman görüşü ve pilot uygulama sonucu geliştirilen ve 10 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla toplanmıştır. Görüşme yardımıyla elde edilen veriler, 10 tema ve bu temalara bağlı kategorilere ayrılarak içerik analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğretmenler sınıf yönetimini; iletişim, kurallar, düzen, öğretmen hakimiyeti ve işbirliği olarak algılamaktadır. Katılımcılar oyunu; öğrenme, kendini ifade etme, eğlence, çocuğu tanıma ve sosyalleşme olarak tanımlamaktadır. Öğretmenlerin genellikle, kurallı, hareketli, serbest, dramatik, yarışmacı, müzikli ve eğitsel oyunları tercih ettikleri görülmektedir. Öğretmenler günlük olarak oyun için genellikle 1-3 saat arasında zaman ayırmaktadırlar. Katılımcılara göre, okul öncesi dönemde oynanan oyunlar öğretmenlerin sınıf yönetimine yönelik olarak, olumlu iletişim-etkileşim, kural öğrenimi, etkinliklere katılım, uyum, sıra bekleme ve dikkat bakımından olumlu katkılar sağlamaktadır. Öğretmenler, oyunlarda bulunan değer unsurlarını sırasıyla, saygı, sabır, yardımseverlik, sevgi, paylaşma, arkadaşlık, hoşgörü, empati, işbirliği, özgüven, nezaket, hak-adalet olarak belirtilmiştir. Katılımcılara göre oyunlarda yer alan değer unsurlarının sınıf yönetimine etkileri sırasıyla, problemli davranışların azalması, düzenin sağlanması, arkadaşlık bilincinin gelişmesi, saygı, iletişim, kurallara uyum ve paylaşımın artması bakımından olumlu katkılar sağlamaktadır. Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin oyunlarda önem verdikleri değerler sırasıyla, saygı, sevgi, hoşgörü, paylaşma, sabır, yardımseverlik, işbirliği, adalet, arkadaşlık, dürüstlük olarak belirtilmiştir. Öğretmenler, okul öncesi dönemde öğrencilerin kazanmaları gereken değerler olarak ilk üç sırada, saygı, hoşgörü ve sevgiyi belirtmiştir. Öğretmenler, oyunlardaki değer unsurları ile sınıf yönetiminde karşılaşılan iletişim, öz düzenleme becerileri ve arkadaşlık konusundaki sorunların çözümünü beklemektedir. Öğretmenler okul öncesi dönemde sınıf yönetimindeki sorunların çözümü için, ailenin eğitilmesini, sınıf mevcutlarının azaltılmasını ve sınıfların fiziki yapılarının düzenlenmesini önermektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the value elements included in preschool plays and their effects on classroom management according to preschool teachers' opinions. The research determines the value elements in the plays in the preschool period and will make important contributions in terms of determining the effect of these value elements on classroom management. The research is designed in a qualitative research pattern. The study group consists of 29 preschool teachers working in the city center of Kırklareli in the 2018-2019 academic year. Before conducting the reseatch the necessary legal permits were obtained and voluntary participation was ensured. The study group was determined by using a convenience sampling which is a qualitative research method. The data of the study were collected by using a semi-structured interview form consisting of 10 open-ended questions developed as a result of expert opinion and pilot application. The data obtained through the interview were divided into 10 themes and categories related to these themes and analyzed with the help of content analysis. According to the findings of the study, teachers perceive classroom management as communication, rules, order, teacher domination and cooperation. Participants define plays as learning, self-expression, entertainment, recognition of children and socialization. Teachers often choose to engage in regular, moving, free, dramatic, competitive, musical and educational plays. Teachers usually spend 1-3 hours a day on the play. According to the participants, the plays in the preschool period have a positive contribution to the classroom management of the teachers in terms of positive communication-interaction, rule learning, participation in activities, adaptation, queue waiting and attention. Teachers specify the value elements found in plays as respect, patience, benevolence, love, sharing, friendship, tolerance, empathy, cooperation, self-confidence, courtesy and truth-justice. According to the participants, the effects of the value elements in the plays on classroom management which are respectively the reduction of problematic behaviors, sustaining the order, the awareness of friendship, respect and communication provide positive contributions for increasing compliance and sharing. The preschool teachers who participated in the research also state that they give importance to values of respect, love, tolerance, sharing, patience, benevolence, cooperation, justice, friendship and honesty. Teachers remark that in the preschool period the first three values that the students should gain are respect, tolerance and affection. Teachers expect to solve the problems of communication, self-regulation skills and friendship encountered in classroom management via the elements of value in plays. In order to solve the problems of classroom management in the preschool period, teachers propose to educate the families, decrease the number of students in a classroom and organize the physical structures of the classrooms.