Lise öğrencilerinde beden kitle indeksinin yeme tutumu, beden imgesi, benlik saygısı ve depresif belirtiler üzerine etkisi
Effect of body mass index on eating attitudes, body image, self-respect and depressive symptoms of highschool students
  1. Tez No: 562827
  2. Yazar: GÜL ÇAVLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BOSTANCI DAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Kitle Ġndeksi, Beden Ġmgesi, Benlik Saygısı, Depresyon, Yeme Tutumu, Body Mass Index, Body Image, Self-Respect, Depression, Eating Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, Kars ili Merkez ilçesindeki lise öğrencilerinde beden kitle indeksinin yeme tutumu, beden imgesi, benlik saygısı ve depresif belirtiler üzerine etkisinin araştırılması amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini Kars/Merkez'deki 2017-2018 eğitim-öğretim yılında farklı türdeki 7 lisede öğrenim gören 3206 öğrenci oluşturmuş ve çalışma 987 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada Anket Formu, Yeme Tutum Testi (YTT), Vücut Algı Ölçeği (VAÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 20.0 paket programında tanımlayıcı analizler (frekans, yüzdelik, minumum-maksimum-ortalama ve standart sapma), Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis ve Spearman Korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması 15.63±1.16 olup, % 71.1'i kız, % 28.9'u erkektir. Öğrencilerin BKİ'ne bakıldığında, % 73'ünün normal sınırlarda, % 6.4'ünün fazla kilolu ve % 0.6'sının obez olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin YTT, VAÖ, RBSÖ ve BDÖ'nden aldıkları puan ortalamalarına bakıldığında YTT ortalamasının 22.10±10.89 ve yeme tutumlarının normal ve sağlıklı olduğu; VAÖ ortalamasının 131.00±29.07 olup vücut algılarının olumlu olduğu, RBSÖ ortalamasının 4.61±1.65 olup benlik saygılarının düşük olduğu, BDÖ puan ortalamalarının 13.80±10.87 olup depresif belirti düzeylerinin düşük olduğu görülmektedir. Öğrencilerde BKI ile YTT arasında pozitif (r=.079, p=0.013), VAÖ arasında negatif (r=-.074, p=0.021) ilişki olduğu görülürken; RSBÖ (r=-.033, p>0.05) ve BDÖ (r=-.033, p>0.05) arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and correlational study was implemented to investigate the effect of body mass index on eating attitudes, body image, self-respect and depressive symptoms of high school students in Merkez district of Kars. Study population conducted of 3206 students in 7 different high schools in Kars/Merkez in the school year of 2017-2018 and the study was completed with 987 students. In the study, Questianniore Form, Eating Attitude Test (EAT), Body Perception Scale (BPS), Rosenberg Self-Respect Scale (RSRS) and Beck's Depression Inventory (BDI) were used. As a result of the research, data were analyzed in the SPSS 20.0 package software with descriptive analyses (frequency, percentage, minumum-maximum-mean and standard deviation), Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis and Spearman's Correlation test. The students' age average was 15.63±1.16 years; 71.1% of them were female and 28.9% male. Considering the students' BMI; it was determined 73% were within normal bounds, 6.4% were overweight and 0.6% obese. Considering the students' EAT, BPS, RSRS and BDI score averages; EAT average was 22.10±10.89 and eating attitudes normal and healthy; BPS average 131.00±29.07 and body perception positive; RSRS average 4.61±1.65 and self-respect lower; BDI average 13.80±10.87 and depressive symptoms lower. There was no positive correlation between their BMI and EAT (r=.079, p=0.013), negative correlation between BMI and BPS (r=-.074, p=0.021); statistically significant correlation between RSRS (r=-.033, p>0.05) and BPS (r=-.033, p>0.05).