Kayseri'de organik ve konvansiyonel domates üretiminin enerji ve su kullanımının kıyaslanması
Comparison of energy and water consumption of tomato production in Kayseri
  1. Tez No: 562830
  2. Yazar: PEMBEGÜL DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM KARAÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, organik üretim, konvansiyonel üretim, enerji kullanımı, su kullanımı, domates, Kayseri, organic producers, conventional producers, energy use, tomato, water use
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tarım dünyanın en büyük sektörlerinden olup, tarım hem iklim değişiminin ikinci aktörü, hem de su kaynaklarının tükenmesinde birinci aktör haline gelmiştir. Tarım alanlarının enerji ve su kullanımının hesaplanması ve en aza indirgenmesi tüm dünyada sürdürülebilirliğin sağlanması ve tarım alanlarının verimli kullanılması açısından önemlidir. Bu çalışmada, sebze üretimi, sebzeler içerisinde ise domates üretimine odaklanılmıştır. Kayseri'nin Karahıdır köyünde başlayan organik tarım faaliyetlerinin enerji ve su tüketimi açısından Büyük Tuzhisar Kasabası'nda yapılan konvansiyonel üretimden ne kadar farklı olduğu sorusu üzerinden gidilerek, bölge halkı ile yapılan anketler sonucu domates üretimini nasıl yaptıklarına dair anketler düzenlenmiştir. 2015 yılında toplamda 33 domates üreticisi ile yapılan anketler sonucu, kullandıkları makine ekipmanları ve bir domates üretim yılı içerisinde bu ekipmanları ne sıklıkta kullandıkları belirlenmiş, bu bilgi ile ne kadar enerji harcadıkları belirlenmiştir. Ayrıca her üretici ile yapılan görüşmeler sonucu su tüketim miktarları hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda organik üreticiler ve konvansiyonel üreticilerin enerji ve su kullanımları arasında istatistiksel olarak bir fark bulunmamakla birlikte, farklı bireysel uygulamaların su ve enerji kullanımında farklılıklara sebep olduğu görülmüştür. Ancak kullanılan su miktarı ve enerji miktarının artışının ürün miktarı ile bir ilişkisi olmadığı da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Agriculture is one of the largest sectors in the world but it also is the second sector causing climate change and the first one causing the depletion of water resources. Minimization of energy and water use for agricultural activities is important to ensure sustainability. In this thesis, we tried to answer how energy and water consumption of the organic tomato production activities in Karahıdır differ from the conventional production in Büyük Tuzhisar in Kayseri. In 2015, 33 tomato growers were selected from these two villages and detailed surveys were carried on how tomatoes were produced. Which agricultural machinery were used how often were asked to the producers and how much the energy and water consumed were calculated. There was no significant difference between the energy and water usage of organic producers and conventional producers, but individual practices caused differences in the consumption of both. Also, it was found that the increase in the amount of water and the amount of energy used were not correlated with to the yield.